Русе направи нова крачка за интегриран градски транспорт

Русе направи още една крачка към интегриран градски транспорт с направената първа копка за по-добър достъп на ж.к. "Чародейка" до централната част на града. Проектът се финансира с над 29 млн.лв. по ОП "Регионално развитие" и от общинския бюджет, съобщиха от кметската управа. Той включва 8 компонента и е със срок 36 месеца.

Новите улици, кръстовища и спирки ще подобрят обществения транспорт и инфраструктурата в "Чародейка". По мащабната реконструкция вече се прави т.нар. пробив "Кауфланд", който трябва да е готов до края на т.г. Изгражданият жп надлез ще свърже кв. "Родина" с центъра на града. Строи се и подлез до кръговото кръстовище на бул. "Цар Освободител". Така ще се улесни достъпът на автобуси и тролейбуси до крайния кв. "Чародейка".

Предвиждат се и 14 км обособени велоалеи за пешеходци. С проекта ще се въведат електронна система за таксуване на пътниците, управление на обществения транспорт и електронни информационни табла.

Кметската управа спаси на косъм проекта, защото 25 собственици на жилища в кв. "Родина" обжалваха подробния устройствен план за изменение на улична регулация от бул. "Липник" до ул. "Чипровци" в Административния съд. Три фирми предоставиха безвъзмездно на общината 3,7 дка терен по трасето, а впоследствие Темида отхвърли жалбата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони