На 25 април 2019 да почерпят

Арестуваха бащата на изоставеното бебе в Пловдив

Министър Желязков: На 9 май ще бъдат отворени офертите за концесия на летище София

Вучич: След 10 дни отваряме магистралата Белград-Скопие

Дъжд с пясък от Сахара валя у нас

Ким търси от Москва мир в Корея Лидерът на КНДР на първа визита в Русия (ИНФОГРАФИКА)

Лекарският съюз иска отпадане на лимитите за легла по клиники в Педиатрията

Съветът за сигурност на ООН може да обсъди раздаването на руски паспорти в Донбас

Косово постави под домашен арест 26 свои гражданки, репатрирани от Сирия

Тръмп: Търговските преговори с Китай вървят много добре

Разкриват паркинг с 500 места до Рилския манастир за Великден

Полицията влиза в 746 „къщи за гости” (обзор) Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди мащабна проверка на имоти и превозни средства, плащани от ЕС

Благодатният огън във Варна ще дойде от Румъния

Облагане при наемане на чужденци и ДДС при ремонт

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 25 април 2019

Мая Манолова: Ще бъда активна и критична, но ще работя в интерес на гражданите

Благодарих на колегите от парламента, защото те очевидно повярваха, че ще бъда добър омбудсман, ефективен защитник на правата на българските граждани. Това заяви пред журналисти в парламента депутатът от БСП Мая Манолова, която бе избрана за омбудсман.

„Основната ми идея за промяна на институцията е омбудсманът да отиде при хората, да пресреща проблемите на място, а да не чака да бъде сезиран и гражданите да тропат на неговата врата. Давам си сметка, че това е много трудно предизвикателство. Предстои ми наистина трудна битка за правата на българските граждани, на тези, които са ощетени, унизени, на тези, на които високомерната администрация е хлопнала вратата”, добави Манолова.

Тя обяви, че ще се бори за хората с най-тежки проблеми – социално изключени, деца в риск, хора с увреждания, всички, които имат нужда от подкрепа на защитника на гражданите. Манолова уточни, че най-вероятно първата й среща ще бъде с досега заемащия длъжността Константин Пенчев, тъй като трябва да има приемственост в институцията.

Манолова не конкретизира кога ще напусне БСП, за да заеме поста на омбусман, но отчете че според изискванията като омбудсман, тя не трябва да членува нито в НПО, нито в партия. По думите ѝ ще напусне партията преди да встъпи в длъжност официално, защото в момента е избрана за омбудсман, но според закона, влиза в длъжност, в момента, в който изтече мандата на стария – на 20 октомври.

„Социалното страдание на българите днес е крещящо, хората имат нужда от институция, която да ги подкрепя, към която да се обръщат. Институционалната роля в защитата на гражданите ще бъде много по-ефективна, отколкото партийно-политическата роля. Правила съм го 10 години като парламентарист и се убедих, че ако искам да бъда наистина полезна на българските граждани, които са в трудна ситуация, трябва да го правя извън партийната дреха, от позицията на институция. Ще се постарая да изпълня със съдържание всички законови правомощия, така че гражданите да имат поне една институция към, която да могат да се обърнат по всяко време на денонощието”, увери Мая Манолова.

Тя призна, че най-големият страх на всички е, че това управление ще се сдобие с нов активен критик, но според нея всяко добро и умно управление има нужда от активен и критичен омбудсман, който да поставя от една страна администрацията, а от друга да защитава гражданите.

„Безспорно ще работя с всички институции – с правителството, с парламентарното мнозинство, за да могат гражданите да бъдат активно защитени. Ще бъда активна, критична, но в интерес на гражданите. Управляващите ще се убедят, че това е добрият вариант, а не омбудсман, който се снишава пред проблемите и бяга от теми, които не са публично популярни, а такъв, който е активен, критичен и е в пулса на събитията във всеки един момент, в който се нарушават граждански права”, каза още тя.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.