На 24 април 2019 да почерпят

Елена Йончева: Моят свекър е управител на къщите, но преди да познавам това семейство, така че това е абсурдно

Китай демонстрира военноморска мощ Показа за пръв път най-новия си ескадрен миноносец

Вижте най-големите лафове на Емо Чолаков Дългогодишният водещ на БТВ напуска ефира на телевизията

Доналд Туск и Ангела Меркел разговаряха по телефона с Володимир Зеленски

Мехмет Акиф Алакурт ядоса турските жени

Бизнесът срещу саботажа на зимния туризъм Не можем да очакваме хората да се върнат след 4 часа чакане на лифта, категоричен е зам.-председателят на КРИБ проф. Николай Вълканов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 24 април 2019

„Хемус” задминава Плевен след 3 години (обзор)

Сантра стана телевизионна водеща

Велико Търново домакинства националната дискусия „Общини БГ 2030“

Валентин Николов: В близко време ще бъдат прекратени договорите с американските централи в „Марица-изток“

Родител 1 и 2 в бланките за забавачка в София (обзор) Полетата бяха променени отново на “майка” и “баща”

Лютви Местан трябва да внесе гаранция от 10 000 лева до 25 април

ГЕРБ отстъпиха за адвокатските доноси

Проф. Кантарджиев: Много е вероятно заразените с бруцелоза в град Рила да са повече от 11

Много е вероятно заразените с бруцелоза в град Рила да са повече от 11. Това каза за Фокус проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, във връзка с потвърдените положителни проби за наличие на болестта на 11 човека от град Рила.

„Изолирахме щама от първия пациент, това е „бруцела мелитензис” (Brucella melitensis). Тя е най-опасната за хората. Най-често заразяването става при консумация на нетермично обработено мляко и консумацията на млечни произведения. Опасност има и за хора, които обслужват болни животни. При ражданията на селскостопанските животни, микробът е в много голямо количество и хората могат лесно да се заразят”, коментира проф. Кантарджиев.

По думите му, важно е да се знае, че заболяването не може да се предаде от човек на човек и напомни да се яде само термично обработено мляко и добре узряло сирене. „Болестта е зооантропоноза и представлява заболяване по домашните млекодайни и преживни животни. От нея най-много боледуват козите. На второ място са овцете, а едрия рогат добитък боледува много рядко от нея”, посочи още проф. Кантарджиев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.