Събуждането на гиганта Серия А

На 18 август 2018 да почерпят

Григор Димитров загуби доиграването на мача от трети кръг срещу Новак Джокович в Синсинати

МВнР: Няма данни за пострадали български граждани при тежкото наводнение в Южна Индия

СПИН мори мъжете 6 пъти повече от жените у нас Новорегистрирани са 139 представители на силния пол срещу 22 на нежния

Бербатов е сензационна опция за „Юнайтед“

Мотоциклетист е с опасност за живота след катастрофа във Варна

„Лудогорец“ губи вратар за дербито

Германия отваря вратите за чужденци Бежанците не отговарят на нуждите на Берлин

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Пиян пациент опря ножица в гърлото на медицинска сестра в Търново Ръководството на областната болница сезира прокуратурата

САЩ изтеглят 200 милиона долара от стабилизационния фонд за Сирия

Ангела Меркел очаква сложни разговори с руския президент утре в Берлин

Оръжеен бос фалирал „Олимпик“ В Испания развивали дейност без лиценз

Организация на движението за рехабилитация на уличен канал по бул. “Арсеналски“

Проф. Кантарджиев: Много е вероятно заразените с бруцелоза в град Рила да са повече от 11

Много е вероятно заразените с бруцелоза в град Рила да са повече от 11. Това каза за Фокус проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, във връзка с потвърдените положителни проби за наличие на болестта на 11 човека от град Рила.

„Изолирахме щама от първия пациент, това е „бруцела мелитензис” (Brucella melitensis). Тя е най-опасната за хората. Най-често заразяването става при консумация на нетермично обработено мляко и консумацията на млечни произведения. Опасност има и за хора, които обслужват болни животни. При ражданията на селскостопанските животни, микробът е в много голямо количество и хората могат лесно да се заразят”, коментира проф. Кантарджиев.

По думите му, важно е да се знае, че заболяването не може да се предаде от човек на човек и напомни да се яде само термично обработено мляко и добре узряло сирене. „Болестта е зооантропоноза и представлява заболяване по домашните млекодайни и преживни животни. От нея най-много боледуват козите. На второ място са овцете, а едрия рогат добитък боледува много рядко от нея”, посочи още проф. Кантарджиев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.