Заловиха моторист пиян като дърво, без книжка и регистрация

Сашо Кадиев сцепил панталон на сцената

Хари качи принцесата на 295 електрически коня Кабриото струва 473 хил. евро

Спасиха сойки, паднали от гнездо във Вършец

Вносители на стари автомобили: Къде отиват парите от екотакси?

Теменужка Петкова: Очакваме парламентът да се произнесе за АЕЦ „Белене“ Французи и китайки имат интерес към проекта, каза енергийният министър

Бойко Борисов за “Белене”: Ако не вземем мерки, милиарди ще отидат за скрап

Скандал за ред пред пощенска каса завърши в съда Магистратите глобиха по 100 лева двама мъже

Една четвърт от населението на Земята ще е затлъстяло през 2045 г.

Иванчева управлявала в “Младост” и от килията Изготвяла документи и ги предавала до администрацията на свиждане

Вижте как вдигат катастрофиралия автобус на АМ “Тракия” (ВИДЕО)

Гришо и Никол заедно в Париж

Премиерът: Болниците в Ловеч и Враца ще работят, заплатите ще се получават

Бойко Борисов се срещна с еврокомисаря по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос

Новият Focus излезе от завода Ford инвестира 600 млн. евро в производствената линия

Проф. Кантарджиев: Много е вероятно заразените с бруцелоза в град Рила да са повече от 11

Много е вероятно заразените с бруцелоза в град Рила да са повече от 11. Това каза за Фокус проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, във връзка с потвърдените положителни проби за наличие на болестта на 11 човека от град Рила.

„Изолирахме щама от първия пациент, това е „бруцела мелитензис” (Brucella melitensis). Тя е най-опасната за хората. Най-често заразяването става при консумация на нетермично обработено мляко и консумацията на млечни произведения. Опасност има и за хора, които обслужват болни животни. При ражданията на селскостопанските животни, микробът е в много голямо количество и хората могат лесно да се заразят”, коментира проф. Кантарджиев.

По думите му, важно е да се знае, че заболяването не може да се предаде от човек на човек и напомни да се яде само термично обработено мляко и добре узряло сирене. „Болестта е зооантропоноза и представлява заболяване по домашните млекодайни и преживни животни. От нея най-много боледуват козите. На второ място са овцете, а едрия рогат добитък боледува много рядко от нея”, посочи още проф. Кантарджиев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.