Проф. Кантарджиев: Много е вероятно заразените с бруцелоза в град Рила да са повече от 11

Много е вероятно заразените с бруцелоза в град Рила да са повече от 11. Това каза за Фокус проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, във връзка с потвърдените положителни проби за наличие на болестта на 11 човека от град Рила.

„Изолирахме щама от първия пациент, това е „бруцела мелитензис” (Brucella melitensis). Тя е най-опасната за хората. Най-често заразяването става при консумация на нетермично обработено мляко и консумацията на млечни произведения. Опасност има и за хора, които обслужват болни животни. При ражданията на селскостопанските животни, микробът е в много голямо количество и хората могат лесно да се заразят”, коментира проф. Кантарджиев.

По думите му, важно е да се знае, че заболяването не може да се предаде от човек на човек и напомни да се яде само термично обработено мляко и добре узряло сирене. „Болестта е зооантропоноза и представлява заболяване по домашните млекодайни и преживни животни. От нея най-много боледуват козите. На второ място са овцете, а едрия рогат добитък боледува много рядко от нея”, посочи още проф. Кантарджиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини