Пак глобиха "Монтюпе" за замърсяване на въздуха над Русе

Районната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе глоби 14 300 лв. завода за авточасти на френската компания "Монтюпе". Двете текущи месечни санкции са за замърсяване на атмосферния въздух с вредни емисии, съобщиха от екоинспекцията в крайдунавския град.

Административно-наказателните мерки са резултат от контролна проверка за условията в комплексното разрешително (КР) на предприятието и измерените "организирани източници на вредни емисии" в "Монтюпе" ЕООД в края на юни месец.

Сроковете на дадните предписания изтичат до края на месеца. След като от завода представят поисканата информация как са изпълнени предписанията, РИОСВ ще осъществи последващ контрол.

Актът за административно нарушение е съставен, защото не е спазено условието в КР за разрешените максимални дебити на част от експлоатираните на площадката изпускащи устройства. Операторът не е уведомил РИОСВ, че е променил аспирационната система на участък от производството на алуминиеви автомобилни детайли.

В 2 от 14 изпускащи устройства в завода е засечено превишение на заложените в разрешителното емисионни норми по показател общ органичен въглерод.

След проверката на 25-30 юни т.г. РИОСВ дава 25 предписания на "Монтюпе". Тогава екоинспектори установяват, че монтираните локални аспирационни системи в завода не обхващат всички производствени участъци. Входовете и прозорците на халетата са отворени, а в определени моменти и клапите на тавана. Така в атмосферата се изпускат непречистени емисии. Те идват и от цеховете за регенерация на производствените компоненти и съхранението на отпадъчните продукти, уточниха от РИОСВ.

Оплакванията на живеещи в района, че френският завод "Монтюпе" замърсява въздуха, продължават от години. РИОСВ спечели две дела в Административния съд в Русе, който потвърди наказателно постановление от 20 000 лв. на завода за авточасти. Санкцията беше заради замърсяване на околната среда при производството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони