Въоръжени атакуваха Министерството на информацията в Кабул

13 души са задържани преди дербито между „Левски“ и „ЦСКА“

Оставиха в ареста 21-годишния мъж, обвинен в убийството на майка си

​В Словения заловиха 275 кг наркотици, задържани са 9 души

Сайтът на парламента се срина

Берен Саат се скара със свекърва си

Една Деси пролет прави Деси Ламбина изпразни сметките си за благотворителния проект „Магис”

Задържаха трима души за пушене на марихуана пред НС

Адел се раздели със съпруга си

Алла Пугачова бяга от болница, заради Емил Руската Примадона стана на 70

Косово върна в страната над 100 джихадисти и техни семейства от Сирия

Елизабет Шу в комиксова екстраваганца „The Boys” се насочва към тийн аудиторията

Евродепутатът Ева Майдел: Имаме най-добрите икономически показатели в новата история на България

Билков цяр „Разгонен козел” носи потентност Фармацевтка забърква 135 фиторецепти, има дори за рак

Четирима пострадаха при верижна катастрофа край Търново Помляни са 6 коли на пътя Велико Търново – София край с. Ново село

Агенцията по храните: Ще има обезщетения за стопаните загубили животни от бруцелоза

Стопаните трябва да търгуват с животни съгласно националното законодателство и ветеринарно-медицинските изисквания. Това каза пред Фокус д-р Георги Чобанов, директор на Дирекция „Здравеопазване, хуманно отношение към животните и контрол над фуражите” в Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), във връзка с огнището на болестта бруцелоза в град Рила.

„Всички животни трябва да са придружавани от ветеринарно-медицинско свидетелство, което гарантира здравето им, удостоверява възможността да бъдат транспортирани и предпазва от разпространение на заболявания. Трябва да бъдат бдителни не само стопаните в област Кюстендил и община Рила. Стопаните на животни трябва да избягват всякакви нелегални сделки, колкото и изгодни да са те”, посочи Чобанов. По думите му всички собственици на селскостопански животни трябва стриктно да внимават за проява на необичайни симптоми, а при съмнение да осъществят незабавен контакт с ветеринарен специалист, който отговаря за техния животновъден обект.

„От гледна точка на установяването на заболяването в един доста ранен етап и предпазването от разпространението му в страната, тези мерки са достатъчно ефективни, ако бъдат спазени”, категоричен бе д-р Чобанов. Той обясни, че на този етап не може да се каже колко средства са разходвани за борба срещу заболяването, защото кампанията е твърде ранен етап. „Все още нямаме инвестирани значителни средства, но от тук нататък ще има, защото първите 15 кози, които бяха болни, днес са евтаназирани и са изпратени за екарисаж. Отделно от това ще има обезщетения за стопаните. На един по-късен етап трябва да се анализират изразходените средства”, обясни д-р Георги Чобанов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.