Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, барикадирал се в дома си в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Агенцията по храните: Ще има обезщетения за стопаните загубили животни от бруцелоза

Стопаните трябва да търгуват с животни съгласно националното законодателство и ветеринарно-медицинските изисквания. Това каза пред Фокус д-р Георги Чобанов, директор на Дирекция „Здравеопазване, хуманно отношение към животните и контрол над фуражите” в Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), във връзка с огнището на болестта бруцелоза в град Рила.

„Всички животни трябва да са придружавани от ветеринарно-медицинско свидетелство, което гарантира здравето им, удостоверява възможността да бъдат транспортирани и предпазва от разпространение на заболявания. Трябва да бъдат бдителни не само стопаните в област Кюстендил и община Рила. Стопаните на животни трябва да избягват всякакви нелегални сделки, колкото и изгодни да са те”, посочи Чобанов. По думите му всички собственици на селскостопански животни трябва стриктно да внимават за проява на необичайни симптоми, а при съмнение да осъществят незабавен контакт с ветеринарен специалист, който отговаря за техния животновъден обект.

„От гледна точка на установяването на заболяването в един доста ранен етап и предпазването от разпространението му в страната, тези мерки са достатъчно ефективни, ако бъдат спазени”, категоричен бе д-р Чобанов. Той обясни, че на този етап не може да се каже колко средства са разходвани за борба срещу заболяването, защото кампанията е твърде ранен етап. „Все още нямаме инвестирани значителни средства, но от тук нататък ще има, защото първите 15 кози, които бяха болни, днес са евтаназирани и са изпратени за екарисаж. Отделно от това ще има обезщетения за стопаните. На един по-късен етап трябва да се анализират изразходените средства”, обясни д-р Георги Чобанов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете