Седем пострадали в катастрофа край Сливен

Владимир Малинов е новият изп. директор на “Булгартрансгаз”

Борисов поиска пълна проверка на сделката за ЧЕЗ и на купувача

Красимир Вълчев: Не е желателно закриването на още училища

Български лекарски съюз ще подпише рамковия договор за 2018

“Дунав” с втора поредна победа

Министър Ангелкова: Русия, Китай и далечните пазари са много важни за българския туризъм

В Банско арестуваха 6 лица за проституция и дрога

БСП готви концепция за партийна телевизия

Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Британец продаде марков чайник на 200 години за 650 000 евро

Атина към Анкара: Не сме Ирак или Сирия, можем да се защитим

Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Започна градеж на храм “Св.Райко Шуменски”

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Зам.-министър изчисли загубите от пожари през годината на 7-8 милиона лева

Загубите от пожари само за тази година са на стойност 7-8 милиона лева. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов в предаването „Лице в лице” по БТВ.

„Напълно или частично над 5 500 декара гори са изгорели до сега от началото на годината в страната”, допълни той. Зам.-министър Костов уточни, че залесяването на 1 декар гора струва грубо 1000 лева.

„5000 по 1000 са 5 милиона само, за да ги залесим отново. Отделно дървесината, която изгаря в тях и не може да се оползотвори вероятно струва поне половината от тези пет милиона. Тоест до сега може да обобщим едни загуби от порядъка на 7-8 милиона само за тази година”, коментира той.

По думите му средно пожарите в България засягат 11 000 декара гори и сега се намираме в средното за страната положение, но още сме едва в началото на пожароопасния сезон.

„Страхувам се, че ако не се мобилизираме всички за това да сме по-внимателни и да спазваме противопожарните правила, да не достигнем някоя от пиковите години като 2007, когато имахме над 400 000 декара изгорели гори”, заяви зам.-министър Костов.

„Гората се възстановява много бавно в сравнение с човешкия живот”, посочи той.

Зам.-министър Костов даде пример с пожара в Хасково, който пламна преди ден, а три години по-рано на същото място отново е имало опустошителен пожар. „Особено за местата в тези южни райони, които са пожароопасни и граничат със земеделски площи, трябва да сме особено внимателни”, каза той и обърна внимание също и на ниските глоби за причинителите на пожари. „Глобата за физическо лице не надхвърля 1 000 лева за първо провинение и 2 000 за второ, при това, ако въобще бъде хванат нарушителят”, посочи още Костов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.