„Левски“ - беден пред Разград

Дербито „Лудогорец“ - „Левски“ утре ще сблъска кесии, различни като историята на двата клуба, но с обратен знак.

Както вече е традиция за „А“ група (без шампиона), „синият“ клуб не взе футболист с трансферна сума през годината. В състава личат само двама, за които е плащано на друг клуб. Най-скъп е Роман Прохазка, пристигнал през 2012-а от „Спартак“ (Търнава) срещу 250 хиляди евро. Другият с трансфер на сума е Аймен Белаид, за когото „Левски“ подписа с „Локо“ (Пд) срещу 100 хиляди евро през януари 2014-а.

Само в последните два месеца „Лудогорец“ даде 5,615 млн. евро за нови играчи. Джонатан Кафу („Сао Пауло“) струваше 2,2 млн., Джоди Лукоки („Цволе“) - 1 млн., Сисиньо („Сантос“) - 900 хил., Цветелин Чунчуков („Ботев“) - 175 хил., и последното попълнение Натанаел („Атлетико Паранензе“) - 1,34 млн. Сумите не са официално обявени, а според сайта „Трансфермаркт“, специализиран в темата. За останалите в състава са платени 4,27 млн. евро, като най-скъпи са Брайън Ангуло (1,5 млн.) и Върджил Мисиджан (0,7 млн.). „Лудогорец“ е хвърлил 9,885 мл. евро за трансферни суми за своя състав, а „Левски“ - 0,35 млн., което е 28,2 пъти по-малко.

Общата стойност на футболистите на шампиона според „Трансфермаркт“ е 36,05 млн. евро, а на „сините“ - 6,88 млн. Следователно „зелените“ са 5,2 пъти по-ценни на пазара.

Дори структурата на двата състава е твърде различна. „Левски“ разчита на основен състав от 21 играчи, сред които 8 чужденци, 11 свои юноши и други двама българи. „Лудогорец“ има 15 легионери, един свой кадър и още шестима нашенци.
Едра разлика личи и при заплатите. В „Левски“ дават 100 000 евро на месец за възнаграждения, като сумата включва и треньорския щаб. В момента има свободни пари за още един футболист.

От „Лудогорец“ достоверна неофициална информация трудно излиза, но се говори, че асове като Марселиньо и Кафу вземат по 45 хиляди евро на месец. А на равнище 35 хиляди евро са няколко играчи.

Разбира се, „Левски“ не е беден, но пред Разград изглежда така...

“Сините“ избраха Шумен за реми

„Левски“ избра да отседне в Шумен преди съботното дерби с „Лудогорец“. Роля за решението изигра и традиционният за спорта фатализъм. Именно в града на Панайот Волов се настаниха „сините“ преди да заслужат 0:0 с шампиона на чужд терен в първия полуфинал за купата на 8 април. „Левски“ триумфира в реванша с 1:0.

Тимът от „Герена“ започна да нощува в хотел „Шумен“ преди мачове в Разград още в първия сезон на „зелените“ в „А“ група - 2011/2012 г. После обаче „Левски“ често сменяше базата за късмет, въпреки че нямаше недоволство от първата база. Отборът се настаняваше и в комплекси край Търговище, и край Разград. Голяма „въртене“ настана, защото от 6 дуела с „Лудогорец“ на чужд терен „сините“ имат 4 загуби, 1 равенство и една победа. Но сега изборът можеше да се прогнозира след априлското 0:0...

„Левски“ ще тренира в Шумен днес, а там подготовката на тима вече събира по неколкостотин зрители. И личи чудесна атмосфера на любов към синьото.

Днес обявяват договора с „Виваком“

Днес „Виваком“ ще обяви договор за генерален спонсор на „Левски“. Логото на компанията ще е на сините фланелки за дербито с „Лудогорец“ утре. Очаква се следващата седмица да има церемония, на която да бъде представено сътрудничеството между клуба и фирмата. През миналия месец бе постигната договорка „Виваком“ да дава 5,5 млн. лв. годишно на „Левски“. Сумата не е официално обявена, може и да има промени, а и се очакват и два други спонсора.

Стойчо Стоев:Не сме обречени

„Групата ни е само от 16 души - каза треньорът на „Левски“ Стойчо Стоев. - За първия кръг имах 18 играчи, за втория - 17... Всеки треньор иска качествени футболисти, аз не съм изключение. „Лудогорец“ има пари за играчи от бразилския елит, това е похвално. Но не сме обречени.“

„Левски“ пак е без нападател - Атанас Курдов и Увар Диаби нямат картотеки. Веселин Минев е наказан, а Александър Александров и Владислав Мисяк - контузени.

Румънец решава до утре

Румънецът Клаудиу Кешеру обяви, че до събота ще има яснота къде ще играе. „Лудогорец“ представи оферта на нападателя, който е в катарския „Ал Гарафа“. „Стяуа“ продаде Кешеру за 2,4 млн. евро през февруари. Футболистът обаче поиска да се върне в Европа.

„Да, може да премина в „Лудогорец“ - каза Кешеру. - До събота ще знам със сигурност дали оставам в Катар, или ще се върна в Европа.“

Над 15 млн. лв. за нова база

Над 15 млн. лв. ще бъдат вложени в разширението на тренировъчната база в Разград. То включва: 4 терена с естествено покритие и един с изкуствено, като всички ще разполагат с осветление и дренаж. Предвижда се полигон за тренировка на вратарите, тенис корт, нова сграда със съблекални, възстановителен център, зали за обучение и кабинети за треньорите. Единият терен ще има трибуни с 500 места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ