Танцуваща жрица на 7500 г. развълнува археолози

Танцуваща фигурка на жена с ръце край талията и невероятно детайлно изражение на лицето чак до широко отворени очи, уста, че и ноздри откриха археолози. Култовата находката е на поне 7500 години и е без аналог у нас. Откриваните глинени фигури от това време са най-много с нос. Тя бе показана в историческия музей в Шумен и става част от постоянната експозиция. Хилядолетната ценност заедно с още няколко от неолита са намерени след 20 дни проучване на многопластово селище край град Върбица, което се простира върху 13 дка. "Арехологическият материал надмина очакванията ни. Открити са два културни пласта, най-ранният е от новокаменната епоха, а късният от римската", каза зам.ръководителят на проучванията д-р Светлана Венелинова, която е убедена, че са попаднали на най-ранното селище в региона. Предстоящи лабораторни анализи може да изтеглят още датировката.

Впечатляващата фигурка е на млада жрица с костюм, а лицето й е в състояние на религиозна екзалтация по време на ритуал, свързан с почитането на Великата богиня и култа към плодородието. Не е известно изображение с толкова портретни черти. То говори за специална линост, която е увековечена и най-вероятно това е жрицата на племето, обитавало селището. А то е същестувало 300 г. в мир.
Още една находка на фрагмент от керамичен съд, в който е било съхранявано жито също е изключително ценна. Запазило се е най-важното парче, върху което е отново релефно изображение на млада жена в молитвена поза. Вероятно тя отново е свързана с идеята за опазване на реколтата и изхранването на предците ни. Според специалистите, толкова ранно изображение върху съд също не е известно до сега.
Разкопките са финансирани от шуменския музей и спонсори, сред които нотариус Ася Асенова. "По този начин реализирам несбъднатата си мечта да се занимавам с археология", каза тя при откриване на експозицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони