Георги Вълев от “Килърите” не успя да осъди журналистка от Велико Търново Разходките на затворника от Ловеч до Велико Търново за заведените от него дела продължават за сметка на данъкоплатците

За първи път Пролетен базар на книгата ще е на открито

Николай Нанков: Има инвеститорски интерес от няколко чуждестранни фирми за Дунав мост 3

Започва мащабен ремонт на моста над жп линията в Стара Загора

Младоженци сключват брак на сватбена церемония в древноримски стил Над 220 реенактори от Италия, Украйна, Румъния и България идват на „Орел на Дунава” в Свищов

Оперираха гръцкия президент Прокопис Павлопулос

Двама души са пострадали при тежка катастрофа край Централни гробища в София

Председателят на КЕВР: Водата в София е една от най-качествените измежду столиците на ЕС

Депутатът от БСП Явор Божанков: МРРБ пое ангажимент за скоростна връзка между Горна Оряховица и АМ „Русе-Велико Търново”

Фоторепортерите на Варна с втора уникална изложба

57% от българите смятат, че страната е извлякла ползи от членството в ЕС

Осъдиха на две години затвор бившия премиер Никола Груевски

Задържаха известен блогър в Египет

Илияна Йотова ще открие тържествата по случай 24 май и Деня на Велики Преслав

Румен Радев ще участва в честванията по случай 24 май

Танцуваща жрица на 7500 г. развълнува археолози

Танцуваща фигурка на жена с ръце край талията и невероятно детайлно изражение на лицето чак до широко отворени очи, уста, че и ноздри откриха археолози. Култовата находката е на поне 7500 години и е без аналог у нас. Откриваните глинени фигури от това време са най-много с нос. Тя бе показана в историческия музей в Шумен и става част от постоянната експозиция. Хилядолетната ценност заедно с още няколко от неолита са намерени след 20 дни проучване на многопластово селище край град Върбица, което се простира върху 13 дка. “Арехологическият материал надмина очакванията ни. Открити са два културни пласта, най-ранният е от новокаменната епоха, а късният от римската”, каза зам.ръководителят на проучванията д-р Светлана Венелинова, която е убедена, че са попаднали на най-ранното селище в региона. Предстоящи лабораторни анализи може да изтеглят още датировката.

Впечатляващата фигурка е на млада жрица с костюм, а лицето й е в състояние на религиозна екзалтация по време на ритуал, свързан с почитането на Великата богиня и култа към плодородието. Не е известно изображение с толкова портретни черти. То говори за специална линост, която е увековечена и най-вероятно това е жрицата на племето, обитавало селището. А то е същестувало 300 г. в мир.
Още една находка на фрагмент от керамичен съд, в който е било съхранявано жито също е изключително ценна. Запазило се е най-важното парче, върху което е отново релефно изображение на млада жена в молитвена поза. Вероятно тя отново е свързана с идеята за опазване на реколтата и изхранването на предците ни. Според специалистите, толкова ранно изображение върху съд също не е известно до сега.
Разкопките са финансирани от шуменския музей и спонсори, сред които нотариус Ася Асенова. “По този начин реализирам несбъднатата си мечта да се занимавам с археология”, каза тя при откриване на експозицията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.