Манолова цепна ГЕРБ

Депутатите от ГЕРБ не гласуваха единно на тайния вот за омбудсман. Няколко от тях са подкрепили Мая Манолова за национален защитник въпреки няколкократно припомнения скандал с бюлетините в Костинброд, показват сметките в парламента. Със 129 гласа „за“ Манолова бе избрана. Конкурентът й - досегашният защитник Константин Пенчев, получи 82 гласа. Невалидните гласове бяха 12.

Една от хипотезите е, че близки до Бойко Борисов в ПГ са гласували за Манолова, тъй като социалистката се била разбрала лично с лидера. Останалите депутати, които са близки до Цветан Цветанов, са гласували за Пенчев. Самият Цветанов пусна във фейсбук бюлетината, с която е гласувал.

Другата хипотеза е, че гласуването за Манолова в ГЕРБ е било контролирано, т.е. хората на Борисов са дали няколко гласа, за да бие Пенчев.

От простите сметки излиза, че поне 8 от участвалите в гласуването избраници от ГЕРБ (81) и Реформаторския блок (21) са подкрепили Манолова. Това е при допускане, че всички останали са гласували за социалистката, а гласовете за Пенчев и невалидните бюлетини са дошли от ГЕРБ и РБ. Според хора от АБВ техните депутати също са гласували шарено - и за двамата. В ГЕРБ решили да не търсят „врагове“, но разговаряли в ПГ, че трябва да издигат хора за подобни постове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика