Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев е на официално посещение в Румъния

Организираха кулинарна надпревара за Деня на християнското семейство в Елена

Тежка катастрофа затвори пътя Варна-Бургас Младеж загина след челен сблъсък между товарна кола и микробус

Семейство подари кувьоз за 20-я рождения ден на сина си

Пенсионер с трабантче блъсна човек на зебра

27 книжки бяха отнети за седмица в Сливен и областта

Студенти от Стопанска академия участват в конкурс за стипендианти на фондация „Атанас Буров”

Калоян Паргов към Съюза на писателите: Вие браните българския дух

Собственикът на Фейсбук Марк Зукърбърг няма да подава оставка

10 деца са родени с подкрепата и на общинския фонд „Инвитро” в Търговище 15 двойки са получили финансова подкрепа тази година от общината

Вижте новата вицепремиерка Марияна Николова като ловджийка (СНИМКИ) "Обeдинявa ги тoвa, чe ca жeни. Пpи тoвa кpacиви. Пpи тoвa cмeли", гласи описанието на клуб "Бендида"

Работодателите обещаха ръст на средната заплата догодина

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 21 ноември 2018

Мъж ограби глухоняма бургазлийка, обещал и съвместен живот Взел спестените 30 000 лв. на жената и я зарязал преди границата

Осъдиха условно надрусан шофьор

Търсят 983 млн. лева от длъжници

983 млн. лв. са дълговете на граждани към мобилни оператори, банки и фирми, възложени за събиране на колекторски агенции (б.р. – събирачи на борчове) през първата половина на 2015 г. Това е със 163 млн. лв. повече в сравнение със същия период на м.г. За цялата 2014 г. на агенциите са били възложени 1,431 млрд. лв., съобщиха от тяхната асоциация.

Ръстът на сумата не означава, че гражданите са станали по нередовни платци, обясни Райна Миткова-Тодорова, председател на асоциацията на колекторските агенции. Дори се отчита намаление на средния размер на едно вземане, по което работят събирачите на дългове. То вече е 487 лв. при 491 лв. през 2014 г.

Основната причина за ръста на задълженията е, че телекомите са започнали по-активно да си търсят просрочените суми. През първата половина на годината те са възложили събиране на 432 млн. лв., а през същия период на 2014 г. – едва 146 млн. лв. 44% от дълговете са към телекоми, а 42% – към банки, съобщи още Тодорова.
Нараства сумата и на продадените дългове. Те са 149 млн. лв. през първата половина на 2015 г. спрямо 34 млн. лв. за същия период на м. г. Увеличението е свързано с продажбата на лоши кредити от банките заради предстоящите стрес тестове.

ТЕНДЕНЦИЯ

Мъжете по-нередовни със сметките

Типичният длъжник е мъж на средна възраст, който е имал сравнително добър стандарт на живот преди кризата, но е изпаднал във финансови затруднения след това. Такъв е профилът на около 30% от нередовните платци, обясни Райна Миткова-Тодорова. Сред длъжниците, с които започват да работят колекторските фирми, все по-често попадат и млади мъже на 20-30 години. Тази тенденция се наблюдава през последните две години. Причината е, че кредитните институции са започнали повече да финансират млади хора, а в същото време те по-трудно планират личния си бюджет. Жените са значително по-стриктни в покриването на своите задължения.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.