Старозагорци ще посрещнат тържествено Благодатния огън от Ейрусалим

Масло от кило марихуана по 1500 лв. спринцовката продавала разбитата наркогрупа от Варна

По-високи наказания за разрушители на дюни По-сурови мерки и за нападателите над медици, пробационни служители и по хулигански подбуди

Дневен център подреди великденска изложба базар в Монтана

Двама мъже са задържани за производство на наркотици в Плевенско и Врачанско

Илияна Йотова разговаря с чуждестранни студенти от български произход в Пловдив

Дават на съд бабаит, убил мъж на улица във Вършец

Прокурори отчитат скок на актовете за данъчни престъпления и наркотици

13 задържани за разпространение на дрога при спецакция във Варна

Прокуратурата: Материалите за Бенчо Бенчев се превеждат Очаква се до края на май разследването да приключи с прецизирани обвинения

Лавров: САЩ се намесват по безцеремонен начин в проекта за „Северен поток 2“

Две общини във Варненско са увеличили населението си

Братя Пантелееви – магьосници в класиката

Забравен багаж спря метрото до „Летище София“, спецекипи го проверяват

Осъдиха мъж, заплашвал полицаи пред участъка им С условна присъда и плащане на обезщетения е наказан нарушителят

Търсят 983 млн. лева от длъжници

983 млн. лв. са дълговете на граждани към мобилни оператори, банки и фирми, възложени за събиране на колекторски агенции (б.р. – събирачи на борчове) през първата половина на 2015 г. Това е със 163 млн. лв. повече в сравнение със същия период на м.г. За цялата 2014 г. на агенциите са били възложени 1,431 млрд. лв., съобщиха от тяхната асоциация.

Ръстът на сумата не означава, че гражданите са станали по нередовни платци, обясни Райна Миткова-Тодорова, председател на асоциацията на колекторските агенции. Дори се отчита намаление на средния размер на едно вземане, по което работят събирачите на дългове. То вече е 487 лв. при 491 лв. през 2014 г.

Основната причина за ръста на задълженията е, че телекомите са започнали по-активно да си търсят просрочените суми. През първата половина на годината те са възложили събиране на 432 млн. лв., а през същия период на 2014 г. – едва 146 млн. лв. 44% от дълговете са към телекоми, а 42% – към банки, съобщи още Тодорова.
Нараства сумата и на продадените дългове. Те са 149 млн. лв. през първата половина на 2015 г. спрямо 34 млн. лв. за същия период на м. г. Увеличението е свързано с продажбата на лоши кредити от банките заради предстоящите стрес тестове.

ТЕНДЕНЦИЯ

Мъжете по-нередовни със сметките

Типичният длъжник е мъж на средна възраст, който е имал сравнително добър стандарт на живот преди кризата, но е изпаднал във финансови затруднения след това. Такъв е профилът на около 30% от нередовните платци, обясни Райна Миткова-Тодорова. Сред длъжниците, с които започват да работят колекторските фирми, все по-често попадат и млади мъже на 20-30 години. Тази тенденция се наблюдава през последните две години. Причината е, че кредитните институции са започнали повече да финансират млади хора, а в същото време те по-трудно планират личния си бюджет. Жените са значително по-стриктни в покриването на своите задължения.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.