Интернет е заплаха за защитените животни

Американска двойка осъди 30-годишния си син да се изнесе от дома им

Георги Вълев от “Килърите” не успя да осъди журналистка от Велико Търново Разходките на затворника от Ловеч до Велико Търново за заведените от него дела продължават за сметка на данъкоплатците

За първи път Пролетен базар на книгата ще е на открито

Николай Нанков: Има инвеститорски интерес от няколко чуждестранни фирми за Дунав мост 3

Започва мащабен ремонт на моста над жп линията в Стара Загора

Младоженци сключват брак на сватбена церемония в древноримски стил Над 220 реенактори от Италия, Украйна, Румъния и България идват на „Орел на Дунава” в Свищов

Оперираха гръцкия президент Прокопис Павлопулос

Двама души са пострадали при тежка катастрофа край Централни гробища в София

Председателят на КЕВР: Водата в София е една от най-качествените измежду столиците на ЕС

Депутатът от БСП Явор Божанков: МРРБ пое ангажимент за скоростна връзка между Горна Оряховица и АМ „Русе-Велико Търново”

Фоторепортерите на Варна с втора уникална изложба

57% от българите смятат, че страната е извлякла ползи от членството в ЕС

Осъдиха на две години затвор бившия премиер Никола Груевски

Задържаха известен блогър в Египет

Пращат на съд Огнян Донев за 63 млн. лева укрити данъци (обзор)

Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу собственика на „Софарма“ Огнян Донев за укриване на близо 63 млн. лв. данъци.

Донев бе подведен под отговорност през юли 2012 г. Според прокуратурата данъците са укрити при сделки с акции на „Софарма“ от страна на „Елфарма“ АД, чийто изпълнителен директор е бил Донев.

Продажбата е станала чрез 7 блокови сделки през 2006 г. извън регулирания борсов пазар и между свързани лица. „Елфарма“ е продавала акциите си в „Софарма“ на цена от 1 лев, при положение че по същото време те са се търгували на борсата от 9,17 до 9,35 лв. за ценна книга. В резултат според обвинението в качеството си на изпълнителен директор в годишната данъчна декларация на „Елфарма“Донев е затаил истината – не е декларирал увеличение на приходите от продажба на акции от общо 418 531 500 лева.

Купувачи на акциите на „Софарма“ при тези сделки са “Телсо” АД, “Телекомплект” АД, “София” АД и “Софстрой” АД.

Заедно с Донев на подсъдимата скамейка ще седне и изпълнителният директор на „Телсо“ Борис Борисов. През 2008 г. неговата компания е продала над 22 млн. акции на „Софарма“ по същата схема – на извънборсовия пазар и по 1 лев за акция, която тогава се е търгувала на борсата от 4,2 до 4,5 лв. Обвинителите са изчислили, че така Борисов е укрил 7, 5 млн. лева данъци.

При повдигането на обвинението през 2012 г. Донев го определи като нелепо и заяви, че подобно обвинение би превърнало в клиент на прокуратурата целия български бизнес. Той твърдеше, че цената на придобиване и на продажба на акциите е една и съща – 1 лев, затова не се дължат данъци, както и че за сделките са били уведомени Комисията по финансов надзор и Централният депозитар.

През юли 2012 г., когато Донев беше издател на „Труд“, срещу него бяха повдигнати и обвинения за пране на пари. Прокуратурата твърдеше, че чрез използване на документи с невярно съдържание съдружникът му Любомир Павлов му дал възможност да получи 43% от акциите на медийната група. Впоследствие 40% от придобитите преди това общо 83% били върнати на Павлов. Така парите били изпрани. По-късно тези обвинения бяха прекратени.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.