Тръмп звънна на Зеленски и го поздрави за победата

Днес отварят офертите за нов патрулeн кораб на военния флот

68% от британците не искат страната им да участва в изборите за ЕП

Емил Миланов, консул в Индия: Установихме връзка с осем български граждани в Шри Ланка

Започва Страстната седмица

Пендаровски води с минимална разлика след първи тур на президентския вот в Македония

Владимир Зеленски води убедително на президентските избори в Украйна

Времето се затопля

На 22 април 2019 да почерпят

Краят на евтините коли Малките модели скоро ще бъдат изместени от устрема на производителите към електромобили

Меркел заслужава висш пост в ЕС, смята Юнкер Канцлерката била произведение на изкуството

Сергей Меркюри и Никеца Джагър разтърсиха „Гласът на България“

Стево Пендаровски печели първия тур от президентските избори в Северна Македония, по първоначални данни

Да си купиш „Артекс” за 2 милиона лева Съдружник на Прокопиев дал $1,2 млн. за небостъргача, “Капитал” пробва да превземе “Артекс”

Задържаха микробус, превозвал експлозивите за атентатите в Шри Ланка

Пращат на съд Огнян Донев за 63 млн. лева укрити данъци (обзор)

Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу собственика на „Софарма“ Огнян Донев за укриване на близо 63 млн. лв. данъци.

Донев бе подведен под отговорност през юли 2012 г. Според прокуратурата данъците са укрити при сделки с акции на „Софарма“ от страна на „Елфарма“ АД, чийто изпълнителен директор е бил Донев.

Продажбата е станала чрез 7 блокови сделки през 2006 г. извън регулирания борсов пазар и между свързани лица. „Елфарма“ е продавала акциите си в „Софарма“ на цена от 1 лев, при положение че по същото време те са се търгували на борсата от 9,17 до 9,35 лв. за ценна книга. В резултат според обвинението в качеството си на изпълнителен директор в годишната данъчна декларация на „Елфарма“Донев е затаил истината – не е декларирал увеличение на приходите от продажба на акции от общо 418 531 500 лева.

Купувачи на акциите на „Софарма“ при тези сделки са „Телсо“ АД, „Телекомплект“ АД, „София“ АД и „Софстрой“ АД.

Заедно с Донев на подсъдимата скамейка ще седне и изпълнителният директор на „Телсо“ Борис Борисов. През 2008 г. неговата компания е продала над 22 млн. акции на „Софарма“ по същата схема – на извънборсовия пазар и по 1 лев за акция, която тогава се е търгувала на борсата от 4,2 до 4,5 лв. Обвинителите са изчислили, че така Борисов е укрил 7, 5 млн. лева данъци.

При повдигането на обвинението през 2012 г. Донев го определи като нелепо и заяви, че подобно обвинение би превърнало в клиент на прокуратурата целия български бизнес. Той твърдеше, че цената на придобиване и на продажба на акциите е една и съща – 1 лев, затова не се дължат данъци, както и че за сделките са били уведомени Комисията по финансов надзор и Централният депозитар.

През юли 2012 г., когато Донев беше издател на „Труд“, срещу него бяха повдигнати и обвинения за пране на пари. Прокуратурата твърдеше, че чрез използване на документи с невярно съдържание съдружникът му Любомир Павлов му дал възможност да получи 43% от акциите на медийната група. Впоследствие 40% от придобитите преди това общо 83% били върнати на Павлов. Така парите били изпрани. По-късно тези обвинения бяха прекратени.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.