15 хил. лв. заплата за шефа на БНБ

15 368 лв. ще бъде заплатата на гуверньора на БНБ Димитър Радев, реши вчера управителният съвет (УС) на централната банка. Подуправителите ще получават по 13 178 лв. месечно, а другите членове на управителния съвет – по 4391 лв.
В съобщението не се посочва какви са били възнагражденията в БНБ до момента. При избора на новия гуверньор в парламента независимият депутат Велизар Енчев обяви, че Иван Искров е вземал заплата от 45 хил. лв.

В съобщението на БНБ се посочва, че според новата методика заплатите ще се определят като процент от средното месечно възнаграждение на ръководителите на банките у нас. Управителят на БНБ ще взема 70% от средната сума на възнаграждението на тези мениджъри, а подуправителите – 60 на сто. За другите членове на УС заплатата ще е 20% от средното ниво за сектора. Освен това управителят и подуправителите няма да получават бонуси за участия в заседанията на УС. Възнагражденията ще се обявяват публично в годишния отчет на БНБ и в бюджета на централната банка.

От съобщението става ясно още, че е готова оценката за състоянието на банковия надзор на МВФ и Световната банка и тя ще бъде оповестена до края на септември. Обявен е и търг за избор на консултатнт във връзка с предстоящите стрес тестове на банките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес