Празник в Долината на прасковите

40 хил. дка праскови се отглеждат у нас, като близо 40 на сто от тях се намират в Долината на прасковите, в района на Сливен. От 16-те хил. дка прасковени насаждения в Сливен и района към момента е прибрана реколтата на 25 на сто от тях, това съобщи земеделският министър Десислава Танева в сливенското с. Гавраилово, което бе домакин на традиционния празник "Златна праскова" за обмяна на опит между производителите от цялата страна.

"След приключване на кампанията по директните плащания за 2015 г., производителите на праскови, които са заявили подпомагането си по обвързана подкрепа, ще получат над 4,5 млн. лв. Заедно със схемата за единно плащане на площ, преразпределителното плащане и обвързаната подкрепа, един стопанин ще получи помощ в размер над 200 лв на декар" - допълни министър Танева, под чийто патронаж се провежда празникът.

На "Златна праскова" министър Танева заедно с кмета на Сливен Кольо Милев и кмета на селото-домакин Димитър Андреев откриха възстановения със съдействието на община Сливен паметник на загиналите във войните жители на Гавраилово.
На тазгодишното издание на "Златна праскова" имаше семинари с участието на учени, конкурси за най-добър производител, концертна програма и много атракции. 87-годишната баба Стефанка от Гавраилово и тази година, въпреки непосилните жеги, облече народна носия и демонстрира пред гости и участници консерви и сладкиши, приготвени по стари рецепти с праскови от собствената й градина. За здраве баба Стефанка отля мека прасковена ракия, лично производство, на земеделския министър и сливенския кмет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони