МВР назначава роми за сътрудници в 12 областни дирекции

МВР назначава на трудов договор сътрудници, които владеят ромски език. Това съобщи старши комисар Христо Терзийски, шеф на националната полиция, по време на дискусия за жертвите на престъпността, организирана от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Новите служители ще са по един или двама и ще започнат работа в 12 областни дирекции на МВР, на чиято територия има компактни цигански общности. Проектът стартира засега в пет района - Монтана, Враца, Плевен, Ловеч и Благоевград. Ромите ще са в отделите по прием на граждани и ще помагат на свои неграмотни събратя да подават жалби и сигнали, а също и при разпити на свидетели и заподозрени при разследвания на престъпления. Сътрудниците няма да са полицаи (в МВР от години работят роми полицаи - б.р.), тъй като за тях няма да се изисква да завършат подготвителни курсове.

40% от жертвите на престъпления у нас не съобщават в полицията, сочи проучването на ЦИД за 2014 г. Такова изследване чрез анкети центърът прави от 2002 г., като средния процент през годините е около 45. Една от причините са т.нар. полицейски филтри при приемането на жалбите. Друга причина - недоверието на онези, които са се оплакали, а не е последвало нищо, каза Тихомир Безлов от ЦИД. Той даде пример с Гърмен, където до сблъсъците е имало 4 жалби, по три от които не е имало разследване, а е останала само една - за откраднат електрожен.

“В Гърмен въведохме експериментално осем типови жалби - за кражба, за грабеж и т.н., за улеснение на гражданите”, каза вътрешният министър Румяна Бъчварова. Обмисля се и идеята патрулни и районни полицаи по селата също да приемат жалби, за да не се налага местните хора да пътуват до най-близкото РПУ.

Убийствата и автокражбите се увеличават за първите 6 месеца на 2015 г.

Умишлените убийства и опити за убийства са 84 за първите 6 месеца на т.г., което с 20% повече от същия период на 2014 г. Кражбите на коли са повече с 3,8%, увеличение има и при телефонините измами. Всички останали престъпления, включително кражбите и грабежите, са намалели, съобщи вчера главният секретар на МВР Георги Костов. Той отчете общ спад от 8,4% на регистрираните престъпления през тази година. По думите му полицейските началници не крият жалбите и не изкривяват статистиката, защото знаят, че това не е само административно нарушение, а може и да е престъпление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини