Гласуват закон срещу корупцията по високите етажи на властта

Депутатите гласуват на първо четене в пленарна зала закон за корупцията по високите етажи на властта.

Ако промените бъдат приети, през следващата година ще се създаде специално бюро. То ще анализира имущественото състояние на висшите държавни чиновници и ще търси конфликт на интереси. Специалното бюро за борба с корупцията ще може да прави проверки при анонимни сигнали и медийни публикации. Ако се намерят доказателства, че даден чиновник се е облагодетелствал от положението си, случаят отива при прокуратурата.

Предвиждат се и ограничения за висшите държавни служители, след като напуснат поста си. Година след това те няма да могат да са на ръководни функции в търговските дружества, както и да участват в обществени поръчки.

Същевременно по време на парламентарния контрол вътрешният министър Румяна Бъчварова ще отговаря на депутатски въпроси за защита на населението при бедствия и предотвратяването на напрежение в райони като Катуница, Гърмен и Орландовци.

Питанията на народните представители към вицепремиера Меглена Кунева са за присъединяването на България към Шенген, а социалният министър Ивайло Калфин ще отговаря на въпроси за политиката на кабинета за хората с увреждания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини