Последен ден: Депутатите събраха кворум едва от втория път след бойкот

В последния пленарен ден депутатите събраха кворум едва от втория път след бойкот на част от залата.

Бойкотът беше заради първата точка в дневния ред, а именно законът за предотвратяване на корупцията. Законопроектът среща обструкции от част от депутатите, защото въвежда възможността да се преследва корупция по анонимни сигнали. Той създава единен орган за борба с корупцията, който да контролира имуществото и действията на над 100 000 души и да извършва проверки за почтеност

„Корупцията е тежък проблем, който тормози българското общество”, каза вицепремиерът Меглена Кунева от парламентарната трибуна.

Според Атанас Зафиров от БСП анонимните сигнали като метод на работа ще доведат до лов на вещици. „Това е орган за политическа репресия”, допълни още той.

„Орган, който е назначен от МС да контролира МС, е като вълка да пее когато бях овчарче сред стадото”, заяви Лютви Местан.

Националното бюро за борба с корупцията ще обединява в себе си Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност и звеното в Сметната палата, което приема и проверява имуществени декларации

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини