Трима арестувани за екшън на паркинга пред „Макдоналдс“ в Търново

Вижте как работи новото видеонаблюдение на стадион “Васил Левски” (ВИДЕО)

КЕВР поиска обяснение от Топлофикация София за високите мартенски сметки

Ученици и студенти дискутираха ролята на Българското европредседателство

Американски психолози откроиха четири вида пияници

БСП настоява КЕВР да провери сделката с ЧЕЗ

Шефът на „Балкантурист“: Кризата а кадри в туризма е много сериозна

Кола блъсна един от създателите на “Новичок”

Чешкият премиер съди словашки вестник за твърдение, че е бил агент на комунистическите тайни служби

Оправдаха окончателно Николай Ненчев по делото за военните униформи

Турската централна банка повиши основната си лихва

Възможни са забавяния на граничните пунктове заради профилактика на информационната система

Обявиха международния конкурс за нов градски център на Велико Търново Архитекти от седем държави ще оценяват предложенията

СОС избира Владимир Клисуров за временно изпълняващ длъжността кмет на “Младост”

Григор измете Симон от Барселона

Турски експерт: Преговорите за “Турски поток” ще продължат

Преговорите по проекта за газопровода “Турски поток” не са прекъснати, просто в тях няма напредък.

Такова мнение пред ТАСС изрази Волкан Йоздемир, директор на турския Институт за енергийни пазари и енергийна политика, съобщава БГНЕС.

“Аз не мисля, че тези преговори да напълно спряни. Но трябва да се признае, че напоследък страните не са напреднали по редица важни аспекти на проекта. По-скоро преговорите ще продължат, но техният предмет ще бъде строителството на “Турски поток” само за вътрешните нужди на Турция”, смята експертът.

Според Йоздемир турската страна ще е заинтересована в получаването на 16 млрд кубика газ от нова отсечка от Русия.

“Според мен и Русия, и Турция допуснаха редица грешки в подходите си при реализирането на “Турския поток”. Руската стана виждаше в Турция само коридор за износ на газ за Европа. По съответния начин се изчисляваше и формулата на цената. Турция пък не представи на Русия конкретните си предложения, които биха засегнали съвместната работа за преноса и продажбата на газ в чужбина”, обясни Йоздемир. Той смята, че двете страни “са изпуснали възможностите”.

Вчера турската телевизия “ХаберТюрк” съобщи, че Турция е решила да спре преговорите с Русия заради липса на напредък.

Една от причините за замразяване на преговорите е липсата на споразумение за новата отстъпка за руския газ. Страните подготвяха споразумение за намаляване на изкупната цена с 10,25% от 1 януари 2016 година, но то така и не бе подписано. Има и други въпроси, по които липсва съгласие. “ХаберТюрк” съобщи още, че преговорите временно са спряни и не се знае когато ще бъдат възобновени.

В същото време руски експерти на газовия пазар смятат, че едва ли моге да се очаква подписването на каквито и да документи по “Турски поток”, преди да бъде сформирано новото правителство в Анкара.

По-рано източник от руското Министерство на енергетиката разкри пред ТАСС, че на президентско равнище е било съгласувано решение за етапно реализиране на проекта. Затова в момента страните съгласуват документите по първата отсечка на газопровода, по която ще се доставя газ само за Турция. Докато междуправителственото споразумение за 2-4-та отсечка, по които се очаква да бъдат транспортиран газ за страните от Евросъюза, ще представлява отделен документ, поясни източникът от руското министерство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.