Хайки за незаконно къмпингуващи по морето

Държавата - на лов за незаконно къмпингуващи по морето. На фона на нестихващите скандали за незаконно строителство, незаконно ограничаване на достъпа до плажовете – сега изненадващо по идея на Асоциация „Българско Черноморие”, от Агенцията по горите, полицията, пожарната и общините решиха да започнат хайки за самонастанили се туристи по плажовете.

Стотици разпънати палатки на частни терени, огромни количества боклуци, отсечени дървета. Такава гледка посрещна проверяващите на къмпинг „Корал” - едно от последните диви места по българското Черноморие, известно с опитите на строители да леят бетон върху защитените пясъчни дюни, съобщава Нова телевизия.

Въпреки че във всеки бивак има огнища и дървета, всички отричат да са палили огън и твърдят, че пазят природата. Въпросът на екип на Нова кой е превърнал цели поляни в тоалетни видимо изнерви къмпингуващите.

От Агенцията по горите са съставили 9 акта за незаконна сеч и палене на необезопасени огньове. Глобите ще са от 50 до 3 000 лева. Нямат правомощия обаче да изгонят къмпингуващите.

„Мога да кажа, че практически всяка една горичка е превърната в катун, в тоалетна, арогантни хора,които заграбва и завземат. Искаме от държавата да се въдвори обществен ред”, заяви Димитър Канариев от Асоциация „Българско Черноморие”.

„Проблемът е чисто законодателен. Дивото къмпингуване не е забранено в нито един закон. Затова общините приемат текстове, които забраняват къмпирането извън зони, определени за това, и налагат глоби”, обясни журналистката Пламена Тодорова.

„Тази кампания за регулиране на къмпингигите се води повече от 10 години. Колегите, които работят в къмпингите, настояват да се регулира този процес”, заяви Благой Рагин, Асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

Според Планета Тодорова хората, които ходят на къмпинг „не са измекяри, които не искат да плащат”.

„Това са едни хора, които не искат да спят на „Слънчев бряг””, обясни журналистката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини