На 19 декември 2018 да почерпят

Световната банка одобрила кредитни гаранции от 750 млн. долара за Украйна

Белгийският премиер подаде оставка

Българските полярници пристигнаха на Антарктида

Централна роля в света иска Китай Никой не може да ни диктува какво да правим, отсече Си Цзинпин

Ники Хейли загатна какъв ще е американският план за мир в Близкия изток

Американски съдия разкритикува бившия съветник на Тръмп Майкъл Флин

ЕС призова Сърбия към конструктивен диалог с Косово

Евтина земя дават на млади фермери Целта е стопаните под 40 години да останат на село

Премиера на филм за дядо Добри в НДК

Христо Стоичков към фенове: Трудете се и не се предавайте! Стотици варненци извиха опашка за автограф от Камата

Чуждите инвестиции намаляха с 21% Задгранични компании продават бизнеса си в България

Искат Ценко Чоков обратно в ареста (обзор) Имал разрешение да отиде на зъболекар

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 декември 2018

Посланиците от ЕС поздравиха Лиляна Павлова за отличната работа в Триото Естония – България – Австрия

Започва изграждането на нови улици, спирки и кръстовища в кв. „Чародейка“

Първа копка по проект „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе“ по Компонент 5: „Подобряване достъпността до Обществения градски транспорт в кв. „Чародейка“, се проведе днес в Русе. На събитието присъстваха кметът Пламен Стоилов и неговият екип, областният управител Стефко Бурджиев, представители на фирмите-изпълнители и гости.

Кметът Пламен Стоилов заяви, че с изграждането на нови улици, спирки и кръстовища в кв. „Чародейка“, ще се подобри сигурността и безопасността на живущите в квартала и преминаващите граждани. „Част от нашата политика е да създадем по-тясна връзка между крайните квартали и центъра на града, затова през следващите години ще инвестираме още повече в крайните квартали“, каза кметът.

Ръководителят на проекта и зам.-кмет на Община Русе инж. Димитър Наков допълни, че целта на проекта е подобряването на качеството на инфраструктурата за хората в квартала и пожела успех на строителите.

Със стартирането на ремонтните дейности в кв. „Чародейка“ от днес ще се подобри изцяло организацията на движението в комплекса, ще бъдат изградени нови улици, спирки и кръстовища.

Важна част от проекта е и изграждането на нова улица, която ще свързва улиците „Тодор Икономов“ и „Михаил Хаджикостов“. По тази отсечка ще се движи обществен транспорт, който ще обслужва южната част на квартала. Там се предвижда поставянето на нова спирка.

На ул. „Михаил Хаджикостов“ също ще бъдат поставени две нови спирки на градския транспорт, което ще улесни гражданите, които ползват обществен транспорт.

Компонентът включва пълна реконструкция на 4 кръстовища в квартала, което ще подобри изцяло движението в района. Сега съществуващото кръстовище на улиците “Изгрев“ и “Опълченска“ е с лоша видимост, но след ремонтните дейности ще се обособи нова допълнителна лента за дясно завиване, отделена с предпазен остров, което ще гарантира по-добра организация на движението. Освен това се предвижда да се извърши преасфалтиране на тротоарите, подмяна на бордюрите и ВиК реконструкция.

Второто кръстовище, което ще бъде изцяло с нова визия, се намира на ул. “Филип Станиславов“ и ул.“Изгрев“. Дейностите, които се предвижда да се извършат там са свързани с изграждане на предпазни острови в кръстовището за насочване на движението, преасфалтиране на тротоарите, подмяна на бордюрите и ВиК реконструкция.

На мястото на сега съществуващото кръстовище по бул. “Васил Левски“ – ул. “Тодор Икономов“ – ул. “Филип Станиславов“ ще бъде изградено ново Кръгово кръстовище. Освен това ще бъдат преасфалтирани тротоарите, ще се поставят два вида нови бордюри, с цел намаляване скоростта на движение на автомобилите и ще бъде реконструирана ВиК и контактната мрежа.

Около кръстовището при обръщалото на тролейбусния транспорт, ще се извърши затревяване на централния остров, ще се обновят две ленти в кръговото движение, ще се преасфалтират тротоарите и подменят бордюрите. В този район ще се предвиди и място за преминаване на велоалея.

Пешеходните пътеки на всички четири кръстовища предстои да бъдат обновени. Предвижда се и скосяване на тротоара към пътното платно за преминаване на хора с увреждания и майки с деца.

Реализацията на компонента ще доведе до намаляване на времето за пешеходно придвижване до спирките на градския транспорт и увеличаване броя на пътуванията. Срокът за изпълнение на дейностите е 3 месеца, а гражданите ще бъдат своевременно информирани при затварянето на определен пътен участък за ремонт.

С осъществяването на тази част от проекта ще се повиши привлекателността на квартала чрез подобряване на мобилността на населението, ще се подобри трафика и безопасността на транспорта, ще намалят задръстванията и ще се повиши капацитета на системата на обществения транспорт.

Проектът за интегриран градски транспорт е финансиран по ОП „Регионално развитие“ 2007 – 2013 и е на обща стойност 29 379 323,89 лв., от които предоставената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 26 011 937,93 лв. и 3 367 385,96 лв. са собствен принос на Община Русе. Общата продължителност на Проекта е 36 месеца. Главната му цел е ефективно и устойчиво подобряване качеството на услугата градски транспорт. Включва осем компонента, които се реализират поетапно.

Тази публикация е реализирана в рамките на проект „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе”, в изпълнение на договор BG161PO001/1.5-03/2011/005 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма «Регионално развитие» 2007-2013г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Русе и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващ орган.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.