Трима полицейски служители са загинали при последната експлозия в Шри Ланка

Големият германски нападател Кевин Курани ексклузивно пред „Труд“: Мнозина са се учили от Балъков

Президентът Радев поздравява християнската общност в България по повод днешните светли празници

Премиерът Борисов изпрати съболезнователна телеграма до министър-председателя на Шри Ланка

Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до своя колега от Шри Ланка Тилак Марапана

За два дни затварят всички училища в Шри Ланка

Делото за катастрофа, при която загинаха двама възрастни и дете, влиза в съда

МВнР: Има българи в един от хотелите, засегнати от бомбените атаки в Шри Ланка

Шефът от СОБТ остава в ареста Той беше обвинен, че е искал откуп за автомобил

Ученици се състезаваха в Монтана по умения за борба с бедствия

Бал на цветята събра децата на Берковица за Цветница Бившият шеф на парламента доц. Борислав Великов е патрон на празника

Двама души са загинали при нова експлозия в столицата на Шри Ланка

Показват „Съкровищата на Земята” в Монтана

МВнР: Няма данни за пострадали българи при терористичните атаки в Шри Ланка

Мечки и муфлони се заселват под връх Миджур в Северозапада Дивите свине са най-многобройни, ловците ще засилят отстрела им

Министерства и неправителствени организации ще борят заедно младежката безработица

Мобилни екипи от експерти тръгват от септември по места във всички краища на страната, за да мотивират младите хора на терен да се образоват, обучат или да започнат своята първа работа. Това стана ясно след участие на заместник-министъра на младежта и спорта Калин Каменов в сутрешния блок „Денят започва” по БНТ. Каменов уточни, че до дни ще бъде подписано споразумение между отговорните държавни институции, работещи в областта на младежката политика, което да регламентира дейността на експертните групи.

”България губи около 2 милиарда лева от това, че много млади хора нито се учат, нито работят или образоват. Трудно ще се справим с проблем, който се е нагнетявал повече от 25-26 години, но това не означава, че не трябва да предприемем мерки. Целта ни е не просто да сигнализираме за проблемите, не просто да ги показваме, а да ги решаваме. И то не с мерки, които качваме основно на сайтовете си, и с това да чакаме младите хора, които не се обучават и работят, да дойдат при нас и да търсят подкрепа. Дошло е време, в което ние трябва да отидем при тях”, категоричен бе заместник-министърът, цитиран от пресцентъра на министерството на младежта и спорта.

Калин Каменов посочи, че 20% от българските младежи не правят нищо, това са около 250-300 хиляди млади хора, заради които държавата губи, поради тяхната пасивност на пазара на труда. Това ни нарежда на едно от първите места в Европа по брой младежи, които не се занимават с нищо.

„Те не са активни в училище, някои от тях отпадат от образователната система поради бедност, заради така наречената „ромска интеграция”. Тези хора вместо да изкарват икономически продукт за страната си, те са някъде в пространството и много малко от нас успяват да стигнат до тях. Ние дори не знаем, всъщност, колко точно са те, това е приблизителна статистика, правена по време на социологическо проучване”, допълни Каменов.

Заместник-министърът на младежта и спорта съобщи, че идеята е експерти от МОН, ММС, МТСП, трудови, младежки и здравни медиатори, представители на полицията, на всички заинтересувани институции, които имат регионални структури в страната, включително и общините, да обединят усилия, за да достигнат до младежите в най-отдалечените райони на България, малките населени места, селата, училища, читалища, ромски махали и общности, за да помогнат на място на проблемните младежи.

„Всеки месец да има изнесени приемни на тези екипи от специалисти, които да проучват непрекъснато какви са проблемите, какви са нуждите на младите хора в конкретния град, район или село. Всяка година ще се изготвя план за всяка област или община, къде да бъдем и какво ще правим за тези млади хора”, каза още Калин Каменов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.