На 21 юли 2018 да почерпят

Испания спаси 540 преселници в Гибралтарския проток

Изписаха от болница британеца, отровен с Новичок

„Боинг“ триумфира на шоуто „Фарнбъро“ Истински железен човек лети на авиошоуто (ИНФОГРАФИКА)

Николай Младенов, специален координатор на ООН в Близкия изток: Израел и Хамас да отстъпят от ръба на войната

Сменят ветеринаря в Болярово, евтаназия в Шарково ще има

Томислав Дончев за скандалите около чумата: Една рутинна процедура се превърна в политическа криза

ОПОС ще финансира ВиК проекти за 1,35 млрд. лв.

Коцето спря купоните Певецът отбеляза празника със семейството си

Израел и Русия се договориха за по-тясно сътрудничество в Сирия

Тръмп няма да подкрепи предложението на Путин за референдум в Донбас

Макрон уволни свой сътрудник, бил протестиращи

Цветан Цветанов след решението на НС за мигрантите: Благодаря на опозицията!

Напускалият свободно Варненския затвор – бивш рали състезател и лидер на престъпна група

Румяна Арнаудова за арестите в КАТ-Габрово: Касае се за длъжностни и документни престъпления

Министерства и неправителствени организации ще борят заедно младежката безработица

Мобилни екипи от експерти тръгват от септември по места във всички краища на страната, за да мотивират младите хора на терен да се образоват, обучат или да започнат своята първа работа. Това стана ясно след участие на заместник-министъра на младежта и спорта Калин Каменов в сутрешния блок „Денят започва” по БНТ. Каменов уточни, че до дни ще бъде подписано споразумение между отговорните държавни институции, работещи в областта на младежката политика, което да регламентира дейността на експертните групи.

”България губи около 2 милиарда лева от това, че много млади хора нито се учат, нито работят или образоват. Трудно ще се справим с проблем, който се е нагнетявал повече от 25-26 години, но това не означава, че не трябва да предприемем мерки. Целта ни е не просто да сигнализираме за проблемите, не просто да ги показваме, а да ги решаваме. И то не с мерки, които качваме основно на сайтовете си, и с това да чакаме младите хора, които не се обучават и работят, да дойдат при нас и да търсят подкрепа. Дошло е време, в което ние трябва да отидем при тях”, категоричен бе заместник-министърът, цитиран от пресцентъра на министерството на младежта и спорта.

Калин Каменов посочи, че 20% от българските младежи не правят нищо, това са около 250-300 хиляди млади хора, заради които държавата губи, поради тяхната пасивност на пазара на труда. Това ни нарежда на едно от първите места в Европа по брой младежи, които не се занимават с нищо.

„Те не са активни в училище, някои от тях отпадат от образователната система поради бедност, заради така наречената „ромска интеграция”. Тези хора вместо да изкарват икономически продукт за страната си, те са някъде в пространството и много малко от нас успяват да стигнат до тях. Ние дори не знаем, всъщност, колко точно са те, това е приблизителна статистика, правена по време на социологическо проучване”, допълни Каменов.

Заместник-министърът на младежта и спорта съобщи, че идеята е експерти от МОН, ММС, МТСП, трудови, младежки и здравни медиатори, представители на полицията, на всички заинтересувани институции, които имат регионални структури в страната, включително и общините, да обединят усилия, за да достигнат до младежите в най-отдалечените райони на България, малките населени места, селата, училища, читалища, ромски махали и общности, за да помогнат на място на проблемните младежи.

„Всеки месец да има изнесени приемни на тези екипи от специалисти, които да проучват непрекъснато какви са проблемите, какви са нуждите на младите хора в конкретния град, район или село. Всяка година ще се изготвя план за всяка област или община, къде да бъдем и какво ще правим за тези млади хора”, каза още Калин Каменов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.