Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

1200 лв. месечно струва старчески дом в резиденция на Тато

1200 лв. ще плащат на месец пенсионери за открития луксозен старчески дом в бившата резиденция на Тодор Живков в Лесопарк Липник край Русе. “Това е базовата тарифа, но при сключен договор има отстъпки”, съобщи съсобственикът на фирма “Тива ком” Теодор Димитров. М.г. дружеството купи т.нар. “къща за гости” на Тато за 394 000 лв., обявена на търг от частен съдебен изпълнител.

В откритите два центъра за настаняване от семеен тип на възрастни хора с и без придружител от събота ще влязат първите три обитателки. Пенсионерките са на над 80-годишна възраст. Те ще влязат в Управителния съвет на центъра. Единствената по рода си “общност за възрастни хора” в България ще се ръководи на принципа “Да живем заедно”.

Кокетният имот с 2766 кв.м разгъната застроена площ е разположен в липова гора. “В реновираната част от “Резиденция Липник” са инвестирани над 350 000 лв.”, уточни Теодор Димитров. Тя има 12 самостоятелни и двойни стаи, в които могат да се приемат до 25 души.

Другата част от резиденцията ще се ремонтира, когато се запълни капацитетът. При интерес от повече обитатели могат да се приемат още 20-50 души без ограничение във възрастта, включително и чужденци. Социалната услуга няма да се предлага на тежко болни, за които управата прецени, че не може да предоставя нужните грижи.

“В Резиденция Липник” ще има 24-часово медицинско обслужване със сестри и санитари, психолог и социален работник”, обясин управителят Даниела Константинова. Ще се наемат почасово и други специалисти. За обитателите са осигурени транспорт и кетъринг, но те могат да си готвят и сами.

По модела на “мини републиката на възрастните хора в САЩ”, пенсионерите ще се наслаждават на живота сред приятели и съмишленици. Пансионерите могат да създадат правилата на дома като конституция за всички, които ще живеят заедно. Основателите ще имат правото да избират и одобряват желаещите да се присъединят към тях.

Членовете на общността ще си избират и персонала в дома, ще определят графика за деня, ще гласуват и планират екскурзии, спорт, посещения на изложби, театри. За тях са предвидени турнири по шах, табла, бридж, вечер на валса и т.н. Планират се вечери на художествената самодейност със стари градски песни, народни песни, танци и др.

Преди 7 г. бившият областен управител на крайдунавския град Мария Димова замени имота срещу 5 маломерни апартамента в новото крило на хотел “Дунав плаза”. За неизгодната сделка тя беше осъдена, включително и от Върховния касационен съд, на 3 г. затвор условно с 3-годишен изпитателен срок.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете