Бойко Борисов: Сега е моментът страните от Западните Балкани да покажат волята си за развитие

Армията праща танкове, ракети и изтребители за парада на 6 май

Две нови пожарни в помощ на горските от Североизтока

Спират водата в някои части на София утре

Руското представителство в ОЗХО получи отговорите на Великобритания на въпросите по случая „Скрипал“

Дуейн Джонсън оповести раждането на третата си дъщеря

Маскирани обраха игрална зала във Видин

СДВР с мерки за охрана на реда заради дербито “Левски” – ЦСКА утре

Над 10 служители на ДАИ-Благоевград арестувани заради рекет на транспортни фирми (СНИМКИ)

800 певци, танцьори и музиканти събира фолклорния конкурс „Напеви от Северозапада” Изявата в Монтана празнува десета юбилейна годишнина

Откриха труп на българка в Италия, била убита с изстрел в лицето

Борисов в Словения: Европейската перспектива е ключова за развитието на Западните Балкани

Фестивалът „Здравей здраве“ гостува в Благоевград

Младежки ГЕРБ: Бъдещето на младите хора е приоритет за българското правителство Европейската младежка конференция в София даде платформа за диалог между младите хора от 40 държави в ЕС, твърди организацията

Цената на петрола на ОПЕК се повиши до 70,51 долара за барел

Петима от Народен съюз депозираха заявления за напускане на групата на БДЦ

Днес народните представители от Народен съюз – Светлин Танчев, Георги Ковачев, Борислав Иглев, Румен Йончев и Явор Хайтов депозираха заявленията си за напускане на парламентарната група на БДЦ пред ръководството на групата, съобщиха от политическо движение “Бъдеще и развитие за България”.

Това им действие е продиктувано от отказа на депутатите на госпожа Ковачка да приемат в името на парламентарната група да фигурира и Народен съюз, коалиция, която включва пет от партиите, които се явиха заедно на парламентарните избори за 43-то НС. Депутатите от Народен съюз намират за редно политическите различия в групата да бъдат ясно дефинирани около трите основни политически представителства БДЦ – ББЦ и Народен съюз.

Въпреки че имаме обща отговорност пред избирателите, от която не бягаме, длъжни сме да заявим ясно различията между нас и колегите ни свързани, най-вече с промените в енергийните закони, безрезервната подкрепа към управляващите, която госпожа Ковачка и нейните депутати демонстрираха, възгледите ни за съдебната реформа и по ред други проблеми. Припомняме, че когато бяхме заедно на изборите, по никакъв начин не се ангажирахме с подкрепата за правителство на ГЕРБ. Ние не искаме след всяко гласуване да се разграничаваме от колегите си и смятаме за по-честно и спрямо избирателите и спрямо колегите-депутати всички да знаят, че съществуват две групи – тази на госпожа Ковачка и тази на Народен съюз. Депутатите на госпожа Ковачка веднъж вече нарушиха грубо нормалната политическа логика, като прекръстиха партията си с името на цялата парламентарна група – БДЦ. Още тогава ясно заявихме, че при това положение трябва групата да има ново име, защото ние не сме представители на партията на госпожа Ковачка – нито морално, нито номинално, твърдят депутатите.

Депутатите от Народен съюз обявиха, че не приемат никакви пазарлъци – предоставяне на позиции и парламентарни постове, срещу това да бъде изпълнено най-естественото желание името на политическия им съюз да присъства в названието на парламентарната група. Затова и депозираме заявленията си за напускане, оставяйки на своите колеги да решат дали от септември да има обща парламентарна група. Нашите разбирания и тези на г-жа Ковачка за почтеност очевидно са още едно от нещата, по които се разминаваме и поради това държим да бъдем отличавани от БДЦ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.