Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Болен мъж е готов да продаде бъбрека си, за да оцелее

Изпаднал в крайна мизерия и захапан от куп болести, Стоян Рабаджийски от пазарджишкото село Елшица е готов да продаде бъбрека си. Само допреди няколко месеца 63-годишният Стоян нямаше никакви средства за живеене. От февруари получава инвалидна пенсия от 200 лева.

В здравното му досие вече фигурират 8 диагнози. Сред тях са хронична обструктивна белодробна болест, хронично белодробно сърце, артрит, подагра, глаукома, съдово-мозъчно заболяване, уголемена простата , а отскоро и тумор на пикочния мехур. С най-евтините лекарства давал поне 100 лева.

Срам не срам, моля за оцеляването си. Живея на ръба. Не съм се женил, нямам деца, за което никой не ми е виновен. Близките ми починаха. Но се разболях и се сблъскам с ужасяващо бездушие от институциите към бедните и болни хора, разтреперва се Стоян. Две жени са му помогнали досега, никой друг не се трогнал. Сблъскал се и с жестокостта на хора от околните населени места. Някои започнали да го подкачат, че чака милостиня. Не виждал такава жестокост през живота си. Хората не бяха такива, овълчиха се. Или аз съм остарял. Не знам кое от двете, но живеем в страшен свят, разсъждава Стоян. Признава, че в тази ситуация няма друг път, освен да се моли. Другият е самоубийство, но Библията отрича такъв край на живота. А Стоян твърди, че е вярващ човек. Затова решил, че ако никой не му помогне, да предприема друга крайност и да продаде бъбрека си.

Няма как да живея болен и с толкова малко пари. С неудобство Рабаджийски призна, че имало дни, в които е ял само хляб. За мен спокойно може да кажете „Стоян – мъката на народа”, приплаква мъжът. Така се и подписва на писмата, с които е залял “Марица”. Благодарен е на вестника, защото му помогнал да си получи по-бързо телковата пенсия.

63-годишният човек си спомня как работил на държавна работа 23 години, 20 пъти бил безвъзмезден кръводарител. 10 дни работил доброволно и без да помисли за заплащане в Стражица след земетресението през 1986 година.

Имал всичко, но бил млад. Сега живее в пълна нищета – в една стая, грее си вода в тенджера на котлона, понякога и в кофи. Няма дори баня. В бита му няма и грам разточителство. Разполага с телевизор, не смее да си помисли какво е интернет. Твърди, че не пие и не пуши, никога не го е правил, но се е сдобил с Хронична обструктивна белодорбна болест. Сигурно съм имал хроничен бронхит, за да ми дойде на главата тази тежка болест. Инак нямам обяснение, нарежда Стоян. Искал да лекува простатата си, но в софийска клиника му поискали 5000 лева за лечение със зелен лазер. Лекар му казал, че е необходима операция и на тумора на пикочния мехур.

Не иска да го снимат. Последната му снимка, която има, е от 15 години назад. Не искам никой да ме гледа. Достатъчно хора го познавали, знаели и за състоянието му. Ако някой иска да му помогне да реши поне здравните си проблеми, публикуваме банковата сметка на Стоян:

ЦКБ АД клон Пазарджик CECBBGSF IBAN BG 62 CECB 9790 1093 7215 00 Стоян Пенков Рабаджийски

Адресът му е: с. Елшица п.к. 4538, обл. Пазарджик, тел: 0884 670 713

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете