На 26 април 2019 да почерпят

Пиенето на алкохол подобрява паметта

Във Върховния административен съд е постъпила жалба срещу решението на ЦИК за избор на доставчик на машините за гласуване

Китайска база на Марс отворена за посетители Съоръжението се намира в пустинята Гоби

Местят финала за Купата през уикенда

„Медицински надзор“ започна проверка по случая с мъжа, който почина вчера пред Пета градска болница

Путин: КНДР се нуждае от гаранции за сигурност Първата среща на върха Москва-Пхенян продължи над 5 часа (обзор)

Полицията в Шри Ланка е арестувала трима души и е открила гранати в Коломбо

Милиони губи хазната от сивия сектор в строителството Не можем да вдигнем заплатите при търгове с критерий най-ниска цена, категорични са от бранша

Йозджан Дениз и Аслъ Енвер пяха в Израел

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Армията „окупира” София за 6 май Близо 1000 души набиват крак на жълтите павета на Гергьовденския парад

Данъчните провериха 1800 заможни българи Получиха информация за 51 купени автомобила в чужбина

Двама души са загинали при стрелба в Москва

Мехмед изоставен заради липса на пари (обзор) Намереното бебе в Пловдив без малко да загине на паркинг

Болен мъж е готов да продаде бъбрека си, за да оцелее

Изпаднал в крайна мизерия и захапан от куп болести, Стоян Рабаджийски от пазарджишкото село Елшица е готов да продаде бъбрека си. Само допреди няколко месеца 63-годишният Стоян нямаше никакви средства за живеене. От февруари получава инвалидна пенсия от 200 лева.

В здравното му досие вече фигурират 8 диагнози. Сред тях са хронична обструктивна белодробна болест, хронично белодробно сърце, артрит, подагра, глаукома, съдово-мозъчно заболяване, уголемена простата , а отскоро и тумор на пикочния мехур. С най-евтините лекарства давал поне 100 лева.

Срам не срам, моля за оцеляването си. Живея на ръба. Не съм се женил, нямам деца, за което никой не ми е виновен. Близките ми починаха. Но се разболях и се сблъскам с ужасяващо бездушие от институциите към бедните и болни хора, разтреперва се Стоян. Две жени са му помогнали досега, никой друг не се трогнал. Сблъскал се и с жестокостта на хора от околните населени места. Някои започнали да го подкачат, че чака милостиня. Не виждал такава жестокост през живота си. Хората не бяха такива, овълчиха се. Или аз съм остарял. Не знам кое от двете, но живеем в страшен свят, разсъждава Стоян. Признава, че в тази ситуация няма друг път, освен да се моли. Другият е самоубийство, но Библията отрича такъв край на живота. А Стоян твърди, че е вярващ човек. Затова решил, че ако никой не му помогне, да предприема друга крайност и да продаде бъбрека си.

Няма как да живея болен и с толкова малко пари. С неудобство Рабаджийски призна, че имало дни, в които е ял само хляб. За мен спокойно може да кажете „Стоян – мъката на народа”, приплаква мъжът. Така се и подписва на писмата, с които е залял „Марица“. Благодарен е на вестника, защото му помогнал да си получи по-бързо телковата пенсия.

63-годишният човек си спомня как работил на държавна работа 23 години, 20 пъти бил безвъзмезден кръводарител. 10 дни работил доброволно и без да помисли за заплащане в Стражица след земетресението през 1986 година.

Имал всичко, но бил млад. Сега живее в пълна нищета – в една стая, грее си вода в тенджера на котлона, понякога и в кофи. Няма дори баня. В бита му няма и грам разточителство. Разполага с телевизор, не смее да си помисли какво е интернет. Твърди, че не пие и не пуши, никога не го е правил, но се е сдобил с Хронична обструктивна белодорбна болест. Сигурно съм имал хроничен бронхит, за да ми дойде на главата тази тежка болест. Инак нямам обяснение, нарежда Стоян. Искал да лекува простатата си, но в софийска клиника му поискали 5000 лева за лечение със зелен лазер. Лекар му казал, че е необходима операция и на тумора на пикочния мехур.

Не иска да го снимат. Последната му снимка, която има, е от 15 години назад. Не искам никой да ме гледа. Достатъчно хора го познавали, знаели и за състоянието му. Ако някой иска да му помогне да реши поне здравните си проблеми, публикуваме банковата сметка на Стоян:

ЦКБ АД клон Пазарджик CECBBGSF IBAN BG 62 CECB 9790 1093 7215 00 Стоян Пенков Рабаджийски

Адресът му е: с. Елшица п.к. 4538, обл. Пазарджик, тел: 0884 670 713

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.