Разрешиха пашата на добитък в поразеното от антракс с. Млада гвардия

Частична отмяна на антраксната карантина във варненското с. Млада гвардия нареди Областната дирекция по безопасност на храните. Добитъкът в селото вече може да се извежда на паша, но не е разрешено да бъде продаван или местен в други селища, обясни временният шеф на дирекцията д-р Даниел Денев.

Близо 2 седмици крави, кози, агнета, коне и магарета бяха затворени в оборите, след като крава умря от синя пъпка, а 53-годишният й стопанин се зарази, докато я коли и издъхна от кожната форма на болестта.

26 души, яли от заразеното месо, се оказаха здрави, но заради риска от разпространение на антракс бяха затворени кланица, магазин и 22 заведения във Варна, Златни пясъци и Кранево. 10 от тях остават запечатани и в момента, защото първата дезинфекция на кухните им се оказа калпава, а резултатите от втората още не са готови.

600 глави добитък в Млада гвардия и две стада от съседните села Златина и Венчан бяха ваксинирани. Докато животните добият имунитет, антраксът тръшна още една крава и бик от едно стопанство, съсипвайки поминъка на фермера. Инкубационният период изтече, няма други починали животни, поясни д-р Денев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони