Борисов: Калфин е форлайтер на кабинета

Премиерът Бойко Борисов е изразил огромно задоволство от пенсионната реформа и е похвалил вицепремиера и министър на социалната политика Ивайло Калфин пред министрите.

„Искам да поздравя министър Калфин най-вече като форлайтер на правителството“, се чете в стенограмата на последното заседание на МС. Според филолози форлайтер (vorleiter) e архаизъм, отпаднал отдавна от немския език. Някога е използван за хора, които водят работници или роби по плантациите. Най-вероятно премиерът е имал предвид спортния термин „форлойфер“. В ските това е този, който се пуска първи. В маратона може да се каже за бегача най-отпред, който „дърпа“ останалите.

Борисов разпорежда на правосъдния министър Христо Иванов да провери системата на Агенцията по вписванията, която известява собствениците на фирми, ако се правят някакви промени по регистрите. „Докладваха ми за един проблем в Агенцията по вписванията с една италианска компания, където са им сменили ръководството, вследствие на което са им взели парите. Има система, която за стотинки на месец, уведомява с SMS всеки, който му се пипне имот, фирма или каквото и да било“, споделя Борисов. И казва на Иванов да намери начин да пропагандира това пред всички компании.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини