1600 револвера на първия финал на мондиал

Преди 85 години, на 31 юли през 1930-а, светът видя своя първи световен шампион - Уругвай. На финала домакинът на мондиала спечели с 4:2 срещу Аржентина. До ден днешен за това световно първенство вървят митове и легенди, които едва ли някога ще бъдат потвърдени или отречени. Например в германската преса се публикуват материали, че на финала ще участват Уругвай и Аржентина, а мачът отдавна се е изиграл...

През 1930 година 41 държави са членове на ФИФА. Тогавашният президент Жюл Реми моли наляво и надясно отборите да пътуват до Уругвай. Мнозина отказват. Всеки си намира оправдание. Например Германия намира турнира за неатрактивен и неофициален. А истинската причина е, че никой не желае да пътува 14 дни с кораб до Монтевидео. Някои от европейските държави са поискали по 60 000 германски марки предварителна премия, за да се съгласяват да участват. И турнирът е бил пред абсолютен провал. Но в крайна сметка Европа намира своите представители - Франция, Белгия, Румъния и Югославия. Всички пътували заедно в лайнера „Конте Верде“.

Историята разказва как сръбският вратар Милован Якич отслабнал с 16 килограма по пътя. Тренировки въобще не е имало. Германският футболен историк Удо Мурас пък твърди, че румънският крал е селектирал лично отбора, а не треньорът.

Въпреки всички проблеми световното все пак започва. Един от култовите разкази за Мондиал '30 е за бразилския рефер Жилберто де Алмейда Рего. Поверили му мача Франция - Аржентина. Шест минути преди края арбитърът свирил последен сигнал. Но не кога да е! Точно в този момент един от французите се откъснал сам срещу вратаря. Наежените от ярост „петли“ скочили срещу бразилеца и... били възнаградени с доиграване на последните шест минути. Не им стигнали - Аржентина спечелила с 1:0.

Това е първият от двата големи скандала с „гаучосите“ на мондиала. При успехът с 6:3 над Мексико съдията Улисес Саудедо дава пет дузпи за Аржентина! Турнирът е белязан и от единствения гол на еднорък в историята на мондиалите. Пред 100 000 души Уругвай печели с 1:0 над Перу с попадение на Ектор Кастро. Година по-рано той остава без ръка след работа с електрическа резачка. Перу пуска протест още преди двубоя, че той не може да играе. Но кой ли би посегнал точно на домакина?
Първият голмайстор на световните първенства пък е автомонтьор. Името му е Лусие Лорен и вкарва гол за Франция срещу Мексико. 68 години по-късно, когато Франция прие световното, той бе единственият жив футболист от Мондиал 1930.

Финалът на световното първенство противопоставя двата най-големи отбора - Уругвай и Аржентина. Денят е определен за национален празник в страната домакин и още от 8 ч трибуните са отворени. Мачът започва в 14 ч. Белгийският рефер Ян Лангенус е уплашен, че финалът може да е взривоопасен и моли ФИФА за съдействие. По настояване на централата полицията претърсва всеки зрител за огнестрелно оръжие. Статистиката показва - от фенове са били отнети 1600 револвера. Финалът минава драматично. Урувай повежда, Аржентина обръща до 2:1 и накрая домакинът печели с 4:2. А Хосе Наси става първият футболист вдигнал над главата си купата на световния футболен шампион.

Статистиката на Мондиал '30
Шампион - Уругвай
Вицешампион - Аржентина
Трето място - САЩ
Четвърто място - Югославия
Голмайстор на турнира - Гилермо Стабиле (Аржентина) - 8 гола
Отбори - 13
Мачове - 18
Зрители - 590 549
Вкарани голове - 69
Най-много голове - Аржентина - 18

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят