Константин Пенчев. Почтеният омбудсман

Константин Пенчев, вторият омбудсман на Република България, остана без втори мандат. „Непримирим защитник на правата, почтен човек и блестящ юрист.“ Така го определят хората, които са работили с него. Но и онези, които са го виждали само от телевизионния екран, явно му вярват. Това личи от засилващия се интерес към институцията и ръста на броя на жалбите, които всеки ден засипват бюрото му.

Константин Пенчев стана обществен защитник на 20 октомври 2010 г. Кандидатурата му беше предложена от ГЕРБ. При таен вот той победи със 136 гласа подгласничката на ДПС Сабрие Сапунджиева, която събра 51.

Пенчев е софиянец. Роден е през март 1952 г.

24 години по-късно изкачва първото стъпало в юридическата наука - завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. През 1977 г. става стажант-съдия в Софийския окръжен съд, а две години по-късно е младши съдия в Софийския градски съд. И съвсем млад, едва на 29 години, той оглавява Районния съд в Своге. Впоследствие работи като специалист в отдел “Договорен и правен” при Министерството на външните работи и като съдия в Софийския окръжен съд, на който през 1989 г. става зам.-председател. На поста е до 1994 г., когато излиза от системата и става адвокат за едно десетилетие.

В този период влиза и в политиката. През 2001 г. става народен представител от НДСВ в 39-отo народно събрание. А през 2004 г. е избран за един от тримата големи в съдебната власт - застава начело на Върховния административен съд. Преди да е изтекъл 7-годишният му мандат, влиза в надпреварата за омбудсман и става вторият след Гиньо Ганев на този пост.

По време на мандата на Пенчев институцията навърши 10 години от създаването си. В този период омбудсманът е отправил 19 искания до Конституционния съд (КС). Едно от най-значимите е на Пенчев. Той атакува разпоредбата от Закона за движение по пътищата, която не допускаше обжалване на наказателните постановления и фишове с глоба до 50 лв. и тя бе обявена за противоконституционна.

Тогава омбудсманът се закани да атакува пред КС всички закони, в които не се допуска обжалване на “ниски” глоби. Впоследствие Народното събрание измени над 10 закона, в които имаше такива разпоредби.

Друга победа на омбудсмана Пенчев бе решението, с което КС отмени текстовете в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), които регламентираха достъпа на спецслужбите до трафика в интернет и разпечатките от телефона. Конституционното дело бе образувано по искане на Пенчев, след като Съдът на Европейския съюз в Люксембург отмени директивата за цяла година съхранение на трафични данни, за да могат властите да разкриват престъпления.

Пенчев е открит човек. Той често говори за проблемите в съдебната система. За бавното правосъдие, за затлачените от 25 години в съдебната власт проблеми - некомпетентността, корупцията, съдебната номенклатура.

„Нещо трябва да се промени, да се изчисти храмът, да се укрепи“, заяви преди време пред „Труд“ Пенчев.

Той е човек, готов да помогне, казват сътрудниците му. И сочат интернет страницата на омбудсмана, от която се вижда, че има най-различни канали за жалбите на хората. Сигналите могат да се пускат по интернет, по факса, по телефона, или лично - на среща в приемния му ден. За последните пет години той се е опитал да реши проблемите на над 2500 души. Само за миналата година сигналите, постъпили при него, са 5010.

За какво го търсят

Най-много са жалбите до омбудсмана от потребители на обществени услуги - електроснабдяване, водоснабдяване и канализация, телефонни услуги и сметосъбиране. На второ място са оплакванията от нарушени социални права, следвани от сигнали за проблеми на собствеността. През миналата година по две искания на Пенчев Търговската и Наказателната колегия на Върховния касационен съд са образували тълкувателни дела. Общо три пък са били исканията на Пенчев за тълкувателни решения на Върховния административен съд.

Той доказа балансираност и всеотдайност

Константин Пенчев е един наистина успешен омбудсман. Пенчев е опитен юрист, достигнал върховете на съдебната система със своите професионални качества. Той доказа своя балансираност и всеотдайност. Неговите доклади бяха приети с одобрение. Едно от най-важните неща е, че институцията стана разпознаваема от българските граждани. Работата, която той е извършил, е в защита на социално слабите потребители и на неправителствения сектор.

Корман Исмаилов, депутат от Реформаторския блок

Винаги е реагирал адекватно

За мен Константин Пенчев беше един достоен омбудсман. Имало е много случаи, в които хора от страната, хора от нашите структури са търсили помощ от него и той е реагирал винаги адекватно. Когато се е налагало, е давал съответните юридически съвети.

Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ

Великолепен юрист, почтен като личност

Той е един, първо, един великолепен юрист, което е много важно. Той е почтен като личност. Той е и много добър приятел, така че за него мога да кажа само много хубави неща. През годините се убедих в неговите изключителни професионални и човешки качества.

Проф. Огнян Герджиков, председател на 39-ото народно събрание

Умен и безкрайно почтен

Не мога да говоря за него безпристрастно - Константин Пенчев ми е приятел. Защото е умен и безкрайно почтен човек. Ако днес има някой, който символизира хъса за промяна в съдебната власт, това е той.

Борис Велчев, конституционен съдия и бивш главен прокурор

Експанзивен човек

“Експанзивен човек, приема нещата навътре и иска да стават максимално бързо.” С тези думи преди време пред „Труд“ бе определил Пенчев бившият председател на Върховния касационен съд Лазар Груев.

Лазар Груев, бивш председател на Върховния касационен съд

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи