Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Обвиниха бивш министър на финансите в лихварство (обзор) Стоян Александров ще отговаря за 75 кредита за милиони, раздадени срещу солени лихви

Гръцкият президент към Турция и Македония: Времената на нахлуване на европейска територия са отминали безвъзвратно

Здравец Хайтов представя нови разкрития за гроба на Левски

Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Театрална война за ремонт на кабинета

В последния ден преди лятната ваканция на парламента управляващите партньори от ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) демонстративно се сритаха. След като от САЩ лидерът на ДСБ Радан Кънев призова за сериозен разговор по управленските политики и не изключи възможността за предсрочни избори, зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов отвърна с намек за смяна на министри от квотата на реформаторите.

От думите на Цветанов стана ясно, че според депутати от партията мандатоносител реформаторите имали прекалено много хора в кабинета. Официално той отказа да каже на кои министри ГЕРБ искат „главата“, но даде да се разбере: „Премиерът Бойко Борисов, подхождайки национално отговорно, е казвал, че трябва да заложим на коалиционната култура и да се съобразяваме, за да имаме стабилно и силно управление.“ Неофициално – в ГЕРБ били недоволни от отношенията си с РБ през последните дни и искали да им демонстрират коя партия с колко подкрепа е влязла в парламента.

Малко след изявлението на Цветанов РБ напуснаха пленарната зала. Една от причините за това бе отлагането на антикорупционния закон на вицепремиерката Меглена Кунева (виж долу). Другата – реформаторите се събраха и написаха позиция, в която искат спешно да бъде свикан съветът за развитие към Министерския съвет, тъй като реформите се бавели.

„РБ не се е венчал за властта – ние сме в управлението заради реформите. Още от самото начало знаем, че участието във властта ни носи повече пасиви, но за нас са важни реформите и тяхното провеждане докрай“, обяви съпредседателят на блока Найден Зеленогорски.

Междувременно СДС, чийто лидер Божидар Лукарски е министър на икономиката, излезе с позиция за запазване на целостта и стабилността на управляващата коалиция. „Призоваваме колегите си от всички парламентарни групи да не се поддават на провокации и да продължат да отстояват поетите ангажименти за осъществяване на така необходимите реформи за българските граждани“, казват от СДС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете