Поставиха началото на „Пролетен фестивал за съвременното изкуство“ с изложбата „Стаички“

Полиция блокира част от центъра на София заради вечното дерби в събота

Старозагорци ще посрещнат тържествено Благодатния огън от Ейрусалим

Масло от кило марихуана по 1500 лв. спринцовката продавала разбитата наркогрупа от Варна

По-високи наказания за разрушители на дюни По-сурови мерки и за нападателите над медици, пробационни служители и по хулигански подбуди

Дневен център подреди великденска изложба базар в Монтана

Двама мъже са задържани за производство на наркотици в Плевенско и Врачанско

Илияна Йотова разговаря с чуждестранни студенти от български произход в Пловдив

Дават на съд бабаит, убил мъж на улица във Вършец

Прокурори отчитат скок на актовете за данъчни престъпления и наркотици

13 задържани за разпространение на дрога при спецакция във Варна

Прокуратурата: Материалите за Бенчо Бенчев се превеждат Очаква се до края на май разследването да приключи с прецизирани обвинения

Лавров: САЩ се намесват по безцеремонен начин в проекта за „Северен поток 2“

Две общини във Варненско са увеличили населението си

Братя Пантелееви – магьосници в класиката

„Играеща книга” от баща и дъщеря

Един от най-известните съвременни български писатели – Георги Господинов, обича литературните експерименти, както и опитите в различни форми. Автор е на стихосбирки, разкази, есета, романи, пиеси, докторска дисертация, дори на комикс. Неведнъж е споделял, че чистите жанрове не го интересуват много. Новата му книга със сигурност е едно от най-необичайните му начинания, защото е писана в съавторство с… начинаещ творец – дъщеря му Рая Господинова.

Авторът на „Физика на тъгата” разказва за съвместния им творчески процес: „Случи се като игра върху листа втора употреба, когато Рая беше на 6 г. (сега е вече на 8 г.). Идеята е нейна, включих се, колкото да върви играта. Какво ще стане, ако камилата се ожени за чайника? Ами жирафът – за Айфеловата кула… Всеки с история и рисунка. Искам да кажа, че не се вземаме насериозно, книжката е несръчна, а аз рисувам грозно. Но всичко е от сърце и дано ви е смешно. И да записвате историите на децата си.”

Рая Господинова се е появявала спорадично като герой в книгите на баща си, а сега самата тя измисля герои като мухоежи, крокодивани и камилочайничета, които миришат на лайка с мед. Двамата автори определят първото си общо произведение като “играеща книга”, която ви казва “Хайде, сега сте вие”, но уточняват, че не е само за деца.

Господинов разкрива още подробности от писателския път на дебютиращия си съавтор: „Пишеше с печатни букви и понякога правеше весели грешки, на които сега се мръщи. Освен това чуваше какво си говорят нещата в стаята. Така й хрумна идеята за сватби на животни и неща… Аз се включих в играта, сядахме двамата вечер и всеки, тайно от другия, рисуваше своето нещоживотно и прибавяше, ако може, кратка история. Ако ви хареса, продължете и вие, ако не – чао и сбогом, както казва тук мухата на таралежа според Рая.”

Читателят лесно може да разбере дали трябва да прочете „Сватби на животни и неща”, защото според авторите: „Ако вместо разпилени точки на корицата видите лице на куче, тази книга е за вас.”

„Сватби на животни и неща”, Рая Господинова, Георги Господинов, ИК „Жанет 45”, 44 стр., 9 лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.