Всеки четвърти мами с кантара на пазара

Глобите за нарушителите са до 500 лева

Изрядна везна струва поне 350 лева

На борсата масово ни мамят с менте кантари

Летен мираж се оказват надеждите на потребителите да купят на по-ниски цени плодове и зеленчуци директно от борсата. Търговците там масово мамят с кантари и везни, показаха изненадващи проверки на Държавната комисия по метрология и технически надзор, съвместно със служители на МВР. Те инспектираха тържищата в Южна България.

От общо 116 проверени маси на производители, на които се използват 119 везни, цели 29 не отговарят на изискванията, което e около 24% от проверените.

От тези 29 кантара 21 въобще не са разрешени за мерене на стока. Един е с нарушени пломби и 7 са с изтекъл срок на периодична проверка. Т. нар. нередовни или “черни кантари” на външен вид не се различават от останалите.

Производството им обаче е некачествено, технически лесно се манипулират, за да допускат умишлени грешки в измерването. Нямат и задължителните холограмни стикери. Търговците нарушители обаче имат готови оправдания за измамите.

“В момента съм с нередовен кантар, защото моят е на ремонт. Този по принцип е точен, но не ги заверяват в метрологията. Нямаме пари за друг!”, каза производител на зарзават пред БНТ. Купуването на качествена и изрядна везна струва 350 лева.

Актовете, които се съставят на физически лица, са от 100 до 300 лева, а на юридически от 200 до 500 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини