Пламен Димитров, лидер на КНСБ: Да бъде удвоена добавката на хора с над 90 % увреждания

Голям пожар бушува в покрайнините на Пловдив

Лувъра гостува на Велики Преслав Старата столица показва шедьоври на византийското изкуство

Кабинетът раздаде 60 милиона лева (обзор) Лекарите в спешна помощ получават 19,6 млн. лв., с които ще се вдигнат заплатите им

Европа въвежда контрамита за стоки от Съединените щати

Музеи привличат гости с виртуална реалност

Роналдо е най-великият в Европа

Подписваме документи през телефона

Общинска полиция и Агенцията по храните удариха нелегална борса на плодове и зеленчуци

Готвачът на Дани де Вито твори в IL Siciliano – новият ресторант в Свети Влас Стефано Стека ще пренесе традиционния вкус на Италия на българското Черноморие

Разследват източване на пари чрез ученици фантоми и мними командировки в две училища Злоупотребите са засечени в школа в Горна Оряховица и в стражишкото село Камен

Самолет загуби едната си гума при кацане

Задържаха контрабандни анаболни стероиди на МП Капитан Андреево

Бойко Борисов: Следващите дни са решаващи за бъдещето на Република Македония и Западните Балкани

С факелно бягане Благоевград ще отбележи Деня на българския олимпиец

Всяка втора фирма – само с шеф, без друг персонал

За поредна година

Едва 7,9% от дружествата, създадени през 2009 г., все още са активни

Авто-сервизите са номер едно и при стартиране, и при прекратяване на нов бизнес
Почти половината от действащите предприятия у нас – 44,9% не са имали нает персонал през 2013 г., т.е. в тях е работил само собственикът им, съобщи Националният статистически институт (НСИ). Такава е ситуацията в общо 146 975 дружества. Тенденцията е устойчива и се повтаря от 2009 г. насам. Като цяло броят на действащите предприятия в България се е увеличил с 1,2% през 2013 г. спрямо година по-рано и е достигнал 527 503.

Предприятията с повече от 10 наети са едва 8,4% от всички компании, но те осигуряват над 70% от работните места. Статистиката показва, че най-нисък е делът на фирмите с между 5 и 9 наети – 7,7 на сто.

От всички действащи предприятия през 2013 г. 12% са създадени през същата година. В повечето от тях е работил само собственикът, а тези, които са наели над 10 души, са само 559 дружества.

Най-много новосъздадени предприятия има в сферата на търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети. Това също се откроява като тенденция, непроменена от 2009 г. насам. В същото време този вид компании съществуват най-кратко и бързо се закриват – 46,5% от всички фирми, прекратили дейността си, са от същия сектор.

От създадените през 2012 г. предприятия 82% продължават дейността си и през 2013 г. За сравнение, от регистрираните през 2011 г. фирми 81% са продължавали да съществуват и през следващата година.

Различна е картината за създадените през 2009 г. фирми. От тях едва 7,2% продължават да са част от икономическия живот на страната и през 2013 г.
В резултат на фалити близо 3,5% от наетите са загубили работата си през 2012 г.

Най-лесно оцеляват компаниите от финансите и застраховането – над 90% от всички в сектора, а най-бързо „чезнат” брокерите на имоти – 68,2% са прекратили дейността си по данни за 2012 г. Най-жизнеспособният сектор се оказва строителството, който държи първенството по най-много оцелели предприятия за период от пет години както през 2013 г., така и през 2012 г.

В резултат на фалити работата си са загубили близо 3,5% от наетите в предприятията през 2012 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.