На 81 години Стефан тренира айкидо и подкара ролери

Ролерите! Те са поредното му хоби, въпреки че вече е чукнал 81 г. За Стефан Георгиев от Шумен, който е най-възрастният практикуващ айкидо у нас, годините не са никакво ограничение. Затова заедно с децата върти "осморки" из алеите на парк "Студентски", а удивени родители запечатват беловласия спортист с мобилните си телефони. И слалома през вратички е овладял, но признава - мъчи го карането на един крак. Важното е, че не се бои от паданията и скоро е обещал, че ще лети и с кръстосани крака по асфалта.

Пред "Труд" инженерът обяснява лаконично, че с "вяра, труд и постоянство всичко е възможно". От 65-годишен членува в шуменския клуб "Зан-Шин" и приема всевъзможни предизвикателства на равно с младите. Поставя ги ръководителя сенсей Северин Акерски. Точно по негово настояване бай Стефан, както всички го знаят, овладял спускане по екстремни маршрути с велосипеда си, летял с парапланер и даже карал картинг по писта. "Може времето да е сложило отпечатък върху лицето ми, но не се чувствам изморен и прегърбен от тежестта на годините", философства пенсионерът-чудо с три висши образования.

Как се озовал в залата за тренировки? Основната причина е прозаична. Крадци непрекъснато атакували ламариненото му павилионче на автоспирката на улица "Мадара" до дивизията. И по време на милицията, и по време на полицията го взломявали и отмъквали цигари и алкохол за по 200-300 лв. В момента е способен да се справи с група апаши, но вече е сложил точка на търговията на дребно. Със сигурност крадливо дуо още помни "срещата" си с бай Стефан в един горещ августовски ден, припомня си той.

В жегата търговецът бил оставил отворена вратата и спокойно попивал английски. Изведнъж чул - "Дай парите!" Решил, че приятел се шегува, но докато си дочитал изречението, зърнал как черна ръка посяга и сграбчва левчетата пред него. "В мен веднага заговори боецът. Ударих го по ръката и после продължих с още един юмрук в слабините. След чоко-цуки той се преви и със задните си части блъсна втория и изпусна парите", разказва и показва безстрашният шуменец. Не стигнало това, но захванал беглеца за врата и съдрал гърба на тениската. В здравия захват останала и шапката, а вътре се мъдрела маска с процепи, която явно крадците не сметнали за нужно да ползват. Извиканите униформени изобщо не повярвали на бай Стефан за описаните подвизи. Но като дошло следово куче и подушило съдраното, светкавично донесло измежду блоковете предницата на блузата. После показали на ловкия пенсионер три албума с лица на криминално проявени. "Как да позная мойте, аз само гърбовете им видях в суматохата", смее се спецът по айкидо. После все оставял вратата отворена, за да се излъже някой друг смелчага. Но крадците нападали нощем. Веднъж даже спуснали дете през дупка в покрива, а там се закачило якето му. Всеки път собственикът получавал уведомителни писма, че разследаването срещу неизвестен извършител за кражба се прекратява.

Вече от опит обяснява, че понякога не са нужни и хватки. Можеш само с един поглед да възпреш човека срещу теб. Случило му се с клиент. Бай Стефан въвел практиката "кеш енд кери" - давал стоката, като получи парите, защото често вземали каквото им подаде през прозорчето и бягали. Гневен мъж му подхвърлил парите, търговецът ги върнал обиден, но чул псувня по свой адрес. Тогава излязъл с насочен газов пистолет срещу грубияна. "Като видя моята рашителност в погледа, побягна", разказва пенсионерът, който така и не натиснал спусъка.
В клуба по айкидо се озавал на своя отговорност преди 16 години. Първият основател в Шумен сенсей Камен Радев помислил, че дядо идва да пита за внука си, но Стефан бързо му обяснил, че той е мераклията. Казал му, ако иска да тренира, да донесе бележка от лекар. В тогавашния спортен диспансер доктора отказал - кръвното му било 160/100. Личната лекарка на бъдещия семпай обаче, позволила с уговорката, че стриктно ще го следи. Шуменецът страдал и от астма, но сега обяснява, че айкидото много му е помогнало да овладее проблемите и даже е свел до минимум лекарствата.

Вече е високо в йерархията - втори дан, носител на черен колан. В клуб "Зан-Шин" само шефът Акерски е над бай Стефан с 4-ти дан. Пенсионерът стигнал до тук с ежедневни тренировки, полагал изпити и показал абсолютна издържливост. При последното препитване преди 4 г. покрил стриктно норматива от 50 клека, толкова лицеви опори и скокове дъга. Но признава, че за по-висока степен няма да се бори. "В следващ живот ще продължа", казва шуменецът, който вярва в прераждането. Вече не го изпитват, а той изпитва. Бил е в комисията за джу-джуцу, също японско бойно изкуство. Бай Стефан е и върл почитател на тае-бо. Фитнесът с елементи на бойни изкуства събира майките на малките айкидисти от неговия клуб и той тренира с тяхното темпо всеки вторник.

"Изморявам се, изпотявам се, но след това за 5 минути релаксирам и тялото възвръща силите си", обяснява бай Стефан. Как се получава това? Сядаш с кръстосани крака, изправен гръб и затворени очи. И никакви мисли! Дори не бива да мислиш, че не трябва да мислиш.

На неговите години повечето пенсионери се морят със земеделски труд. И той обработвал за десетина години градина в плодородното село Мараш, където се раждали домати по кило, добивал и мед от пчелите си. Сега предпочита да усъвършенства духа, тялото и ума си. От две години е вегетарианец, от тренировки и правилно хранене няма грам сланинка. Въпреки ежедневните тренировки и приказките, че на възрастните костите са чупливи, бай Стефан няма нито една травма.

Пенсията му е малко над 400 лв. и казва, че няма глад за деликатеси, а за духовна храна. "Искам да отида в Япония, искам да видя Ниагарския водопад. Имам време", реди шуменецът. Трябва му и по-добър компютър. Стефан е есперантист с над 50 г. стаж и преподавателска степен. Години наред е водил свободно избираема подготовка на ученици. Във времето на интернет преподавал есперанто по мрежата и печелел виртуална валута. С нея си купувал аудиовидео уроци по английски език, разказва шуменецът, който и сега не спира да учи. Иначе е завършил икономика, инженерство и следдипломна школа за систем-организатори. Дълго работил в автомобилния гигант "Мадара", създател е на първия в Шумен Териториален електронно-изчислителен център, бил на ръководен пост и в Комитета за държавен и народен контрол.

Казва, че най-хубавото време у нас било между 1960 и 1985 г. С много социални придобивки и никаква престъпност. Помни как през 80-те отишли с новия москвич на почивка във Велинград и забравили вратата на апартамента не само отключена, но и открехната. Така я заварили, но домът си стоял непокътнат. Мрази соца, заради желязната завеса и ограниченията. Скъсал е с БКП и БСП, сега вярва на "Атака". И ако му се появи политически опонент, обяснява, че няма значение кой точно ще ти направи заплатата и пенсията европейски. А своите набори съветва да не се удивляват на заниманията му, а да го последват. "Мисълта е мощна енергия, която предизвиква нещата реално да се случват", отсича семпай Стефан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини