Хванаха 28-годишен мъж, ползвал данни от чужди банкови карти

“Топлофикация София”: Сметките за отопление и топла вода са изготвени коректно и съобразно изискванията на Наредбата за топлоснабдяване

77-годишна жена изгоря при пожар в Петрич

Федерика Могерини: ЕС ще отпусне на Турция допълнително 3 млрд. евро за бежанците

Спецсъдът върна делото срещу Румен Овчаров (СНИМКИ)

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 25 април 2018

Нови обвинения за Десислава Иванчева и заместниците й

Весела Лечева: Лиляна Павлова и Красен Кралев няма да си подадат оставките, но дължат голямо извинение на младите хора

Бойко Борисов: България намали външния си дълг с 2,3 милиарда лева

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бивш съдия и срещу адвокат

Търгове ще определят нивата на рентите за земеделска земя Компанията за управление на земя "Агрион" отдава парцелите чрез тайно наддаване

Ротрианци дариха автомобил на социален дом в Свищовско

Тимуровци с акция в помощ на самотна майка от Горна Оряховица

Пожарникари спасиха щъркелово яйце в Балкана

Свищовлия ще отговаря за зверски побой на съгражданин

Всичко в „читАлнЯта” пред Народния театър е на български език

ДИМИТЪР ГАНЕВ

„Това е моята визия за София: четяща София, културна София.” Това сподели развълнуваната Йорданка Фандъкова на официалното откриване на „читАлнЯта” в сряда вечерта пред читатели, журналисти и двама клошари, също радостни от облагородяването на градинката пред Народния театър. Именно там, в доскоро запуснатия стъклен павилион между фонтана и Градската галерия, вече се помещава новото културно средище, съчетало библиотека и туристически информационен пункт.

„Има връзка между двете наглед несъвместими неща и това е кирилицата – обясни Александър Шпатов, председател на Сдружение за градски читални. – Защото тя е може би най-голямото ни богатство. Всички чужденци още от летището се сблъскват с нея и е хубаво да има място, където тя да им се обясни в детайли.”

„Труд” успя да проследи част от първия работен ден на „читАлнЯта”, в която всички издания са на български език. Влизаха хора, разпитваха, разглеждаха, даряваха и вземаха книги. Павлина Радославова, една от своеобразните библиотекари, разказа, че за първите четири часа е издала 30-ина читателски карти. За да се сдобие с такава, кандидат-читателят трябва да дари поне една книга. Писателят, чиито книги са най-често вземани, е Етгар Керет. Друг популярен избор е Карлос Руис Сафон, а някой е взел и „Строители на съвременна България”, дарена от кметицата на откриването.

В „читАлнЯта” има най-много дарения на съвременна българска и чуждестранна литература. Предвиждат се и литературни четения, премиери на книги и т.н.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.