Ердоган: Европейският съюз е отговорен за масовото давене на бежанци

"ЕС носи отговорност за масовото удавяне на хора в Средиземно море. Нашата страна прие 2 милиона бежанци, а Европа не може да се приеме дори 10 пъти по-малко от нас", каза турският президент Реджеп Ердоган по време на речта си във военния институт в Джакарта, цитиран от "Хюриет".

"Турция прие 2 милиона бежанци - 1,7 милиона от Сирия и 300 000 от Ирак. Ако погледнем цяла Европа, ние виждаме, че тя не е в състояние да приеме и 200 000 бежанци в страните-членки на ЕС", каза той.

Според него "Турция е спасила голяма част от бежанците, които са се опитали да преминат Средиземно море, за да се доберат до Европа".

В същото време от Европа твърдят и това е тяхната политика, че тези хора се удавят във водите, каза още Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Междувременно турският премиер Ахмет Давутоглу каза, че "конфронтацията може да бъде избегната, ако всички въоръжени групи напуснат Турция".

"Операцията на силите за сигурност ще продължи, докато всички въроъжени групи не напуснат страната и Ислямска държава не представлява повече заплаха", каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят