Валя Червеняшка за сина на Кадафи Сейф ал Ислам: Да си чака смъртната присъда 8 години като нас

Валя Червеняшка – една от петте медицински сестри, осъдени на смърт в Либия, коментира в предаването „Събуди се” по Нова телевизия смъртната присъда на сина на Кадафи Сейф ал Ислам. Тя си припомни колко пъти са ги лъгали, че най-накрая ще бъдат освободени и как той до последно не искал да ги пуска.

Оказва се, че ролята на Сейф ал Ислам е доста противоречива. Докато едни смятат, че той има принос за облекчаване на положението на българите там и е желаел приемлив изход от кризата, според други това е било само маска, която да прикрие факта, че самият той има вина за заразяването на стотици деца със СПИН. Както БЛИЦ съобщи, синът на диктатора Муамар Кадафи беше осъден преди дни на смърт заради престъпления, извършени по време на конфликта през 2011 година в Либия.

Валя Червеняшка смята, че Сейф ал Ислам е внасял кръвните продукти от Австрия, с които две години преди заминаването на българските сестри в Либия там е избухнала епидемията от СПИН. Затова тя изпитала възмущение, когато при съобщаването на новината за смъртната му присъда той бил представен като доброжелател или приятел на българските медици.

„Много пъти ни лъгаха, ние накрая даже не повярвахме, когато ни казаха: „Тръгвате след 3 часа”, спомни си тя. Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, както и палестинският стажант-медик Ашраф Ахмад Джум‘а, престояха 2 години – от 1999 до 2001 година в затвор при нечовешки условия и мъчения, а от 2001 до 2007 бяха в отделни помещения при малко по-поносим режим. На 24 юли 2007 година те най-накрая се прибраха в България.

На въпрос дали смята, че смъртната присъда на Сейф ал Ислам ще бъде изпълнена, Червеняшка отговори: „Да си чака смъртната присъда 8 години и половина. Да обжалва, да го разкарват, после да го правят каквото искат. Да мине през всичко като нас”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Това е медицинска сестра, като надзирателя в затвора.Поне така казват хората за нея, че вика “като луда”! Така че, лош избор имате за истината!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.