Учени посочиха кои спомени заличаваме по време на сън

Мария Захарова свърза случая “Скрипал” и сирийския въпрос Западът се опитва да направи хората на глупаци, заяви говорителката на руското МВнР

Тереза Мей: Ще обмислим следващите стъпки по случая Скрипал заедно със съюзниците си

Арета Франклин отмени концерти по съвет на лекарите си

Силният вятър събори дърво в парка „Заимов”

Двама загинали след катастрофа с мигранти в северна Гърция

Мат Деймън няма да се мести в Австралия

Ивица Дачич: Сърбия не може да търгува с Косово и Метохия заради ЕС

АПИ: Снегопочистващите фирми са в готовност за зимно поддържане на пътищата

Силен вятър удари София

Мощен циклон в Австралия Отменени са редица международни полети

Шефът на „Компютърни престъпления” Явор Колев поиска регистър на педофилите

Еди Рама: Без албанците няма Македония

Ден за размисъл в Русия: Какви са шансовете на кандидатите за президент (в проценти)

Отнеха родителските права на Азис Фолкпевецът трябва да плаща месечна издръжка от 1000 лева

Катаджиите вече нямат право да спират шофьори, ако не записват проверката

Пътни полицаи, чиито автомобили не са оборудвани с видео- и аудио техника за запис на проверката, нямат право да спират шофьори, които не са извършили нарушение. Това каза главен инспектор Стойчо Константинов от „Пътна полиция” в ефира на Дарик.

От 24 юли са в сила нови правила за проверки на пътя. Пътните полицаи и служители от звената „Престъпления по пътищата” и „Сигма” вече могат да санкционират нарушители при установено от тях явно нарушение на Закона за движение по пътищата /ЗДвП/, като не е задължително проверката да се извършва в условията на видео заснемане и аудио запис или по метода на т.нар. “широкообхватен контрол”.

Четири са формите на контрол по пътищата, разпоредени от министъра на вътрешните работи, обясни Константинов.

Внимание шофьори! Пътните полицаи отново могат да спират коли за проверка

На първо място – контролът се извършва със стационарните технически средства, при които се издават електронни фишове.

На второ място – контролът се осъществява чрез мобилни системи за скоростта, които са монтирани на полицейски автомобили, в условията на пътен знак. „Това означава, че автомобилът няма да бъде скрит в храстите, а ще има видимо поставен пътен знак до 200 метра”, подчерта главен инспектор Константинов.

На трето място проверката ще се осъществява по метода на „широкообхватен контрол”.

На четвърто място – спиране за проверка. Пътните полицаи и служители от звената „Престъпления по пътищата” и „Сигма” ще спират за проверка единствено и само когато автомобилът е оборудван със системи за видео и аудио запис.

„Новият елемент в проверка е, когато един участник в движението – шофьор, пешеходец, велосипедист – извърши нарушение пред служител на МВР, тогава служителите имат правомощия по Закона за движението по пътищата да спрат нарушителя и задължително да му съставят акт за установеното нарушение”, обясни Стойчо Константинов.

На въпрос дали промяната няма да „отприщи” взимането на рушвети при извършено нарушение, тъй като отпада задължителният елемент за записване на проверката, главен инспектор Стойчо Константинов обясни: „Всеки си има глава на раменете и си носи отговорността. В по-голямата си част служителите на „Пътна полиция са доблестни хора и работят. Все пак шофьорите трябва да знаят, че този процес е двустранен – както този, който иска, така и този, който дава. Няма гаранция на 100%, но служителите са запознати с правилника, има структура, която контролира този процес и всеки, който взима рушвети, ще си понесе отговорността”.

По думите му идеята на този закон е да се опази здравето на хората и живота им.

Главен инспектор Стойчо Константинов отправи апел към всички участниците в движението – да бъдат толерантни един спрямо друг и да не бързат, защото който бърза, бавно стига!

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.