Холандия купува 15 нови изтребителя Ф-15

Училище санкционира деца за фалшиви бележки, родителите съдят ръководството

Ципрас: За Гърция и Македония няма връщане назад

Борисов получи послание от Доналд Тръмп То беше предадено на премиера от зам.-държавния секретар на САЩ Джон Съливан

Министър Кралев проведе работна среща с президента на Международната тенис федерация

Румен Петков пред посланика на Сърбия: Решението за изграждане на косовска армия е опасно за региона

Училище към родителите: Ако не вземете децата си до 18 ч., търсете ги в районното

Празник на вината, ракиите и мезетата във Враца

Учредяват нова циганска партия Ще се казва „Европейска народна партия – България”

В Киев започва Обединителния събор за учредяване на Украинската православна църква

Бившият изп. директор на БДЖ: Никога не съм пращал доклад в ДАНС Има известна криза в „Пътнически превози” заради наличния ресурс и амбициозния график, призна Владимир Владимиров

Общинари от ВМРО в София се включват в кампания за деца с дислексия

Банско открива сезона с отборно състезание и уникални награди Зимните приключения започват на Бъндеришка поляна с концерт на Гери Никол

Андрей Новаков ще предложи алтернатива за българските превозвачи по пакета „Мобилност“

Тръмп назначи нов началник на кабинета си

Министър Десислава Танева: Пчеларите ще получат компенсаторни плащания

„В готвената първа нотификация на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. ще предложим изменение на мярката по агроекология, с което земеделските производители, отглеждащи медоносни култури със задължението на паша на пчелите, ще получават компенсаторни плащания. Част от тази подкрепа ще е директно за пчеларите“. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на откриване на XII-то издание на Странджанския манов мед в община Царево, цитирана от пресцентъра на държавното ведомство.

“Надяваме се до края на годината да получим одобрение. От следващата кампания по директните плащания 2016 г. вие да може да кандидатствате и по този начин да получите още един стимул за развитие на вашата дейност”, каза още министър Танева. „МЗХ подкрепя и ще продължи да подкрепя с финансовите средства, с които разполага изложения във всички сектори, които биха позволили на производителите, да представят пряко на потенциалните потребители продукцията си. Тази година за първи път пчеларите в биологично направление получават финансови средства”, допълни още Десислава Танева.

Близо 6800 са регистрираните земеделски стопани, които са пчелари. Продукцията всяка година, която се произвежда от пчелния мед, е между 9500-10 500 тона, информира още тя. Това е секторът с най-голям дял на биологично производство. Близо 20 % от продукцията е биологична и намира много добър прием на европейските пазари и намира много добра цена, посочи още министърът на земеделието и храните.

Странджанският манов мед е известен със специфичната си характеристика и има всичките условия да бъде вписан в регистрите като защитено географско указание. Министър Танева каза, че екипът на МЗХ е готов да подкрепи и съдейства за провеждане на процедурата. „Това ще брандира със специално лого продукцията на всички пчелари, които произвеждат в Странджа най-полезния мед със специфични вкусове и характеристики и това ще им позволи да получат и по-висока цена”, заяви Танева. Тя поздрави всички участници във XII-то издание на Странджанския манов мед.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.