Споразумението между Гърция и кредиторите ще доведе до преструктуриране на дълга

Споразумението между Гърция и международните кредитори относно трета кредитна програма със срок на погасяване на заема от 30 години ще доведе до частично преструктуриране на дълга, заяви гръцкият министър на икономиката, инфраструктурата, търговския флот и туризма Йоргос Стакатис, пише Efimerida ton Syntakton, съобщава Фокус.

По думите на Стакатис, споразумението предвижда по-мека бюджетна коректировка, отколкото в предишните години и допълнителен финансов пакет с цел икономическо развитие в размер на 35 милиарда евро.

„Благодарение на това споразумение ще се случи частично преструктуриране на дълга, понеже за сметка на парите по Европейския стабилизационен механизъм на практика ще бъдат изкупени по-рано взетите кредити от ЕЦБ и МВФ. Такова развитие на събитията открива също така перспективи за мащабно преструктуриране на дълга, за което и отдавна настоява МВФ“, заяви Стакатис.

Министърът подчерта, че споразумението, подготовката за което се води в момента на преговори в Атина с ръководителите на мисиите на кредиторите е „трудно, но икономически жизнеспособно, понеже премахва риска от излизане на Гърция от еврозоната“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят