МВР предупреди: Не преминавайте през Дунав мост-2 утре

Наказания в пловдивската Спешна помощ заради отказана помощ на 2-годишно дете

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова откри семинар на тема “Изкуството в променяща се Европа – време и граници“

Меркел обеща на Гърция помощ при военна агресия от Турция

Апелативният съд потвърди оправдателната присъда на Алексей Петров за пране на пари

България е партньор по 8 стратегически проекта

Индустриална зона „Загоре” в Стара Загора ще бъде първата в България от модерен тип

Чарли Шийн продава имението си в Лос Анджелис

България и Сърбия подписаха три меморандума за транспорта и социалната политика

Задържаха под стража дилър, заловен в казино

“Изворите” с трите моми в Котел – сред първенците в онлайн фотоконкурс

190 варненчета станали жертви на престъпления за година

2,3 млн. лева за инвестиции в Котел

Легионерът от Орешник остава в ареста

Почина поетът Евстати Бурнаски

Отиде си големият поет Евстати Бурнаски. Творецът е починал на 31 юли. Поетът бе член на СБП и на ЮМЕМ (Международния съюз на писателите медици), заслужил деятел на културата. Носител на много ордени, между които „Кирил и Методий” първа степен, „Владимир Маяковски” и на много литературни награди, почетен гражданин на Силистра, Казанлък, Брезник.

Евстати Бурнаски е роден в село Муртинци, община Брезник, Пернишка област. Завършва ветеринарна медицина в Софийския университет.Активен участник в съпротивата, арестуван през юли 1944 г. Служи като офицер в армията, стига до звание полковник, после работи като редактор и завеждащ редакция „Поезия” във Военно издателство; като началник на Групата военни писатели към Министерството на отбраната.

Автор е на повече от 30 стихосбирки, между които: „Песни по пътя. Войнишки стихове”,“Динковият взвод” (поема за деца), „Обич”, “Легенда за България”, „Вик на тишината”,„Любовта на лейтенанта“, „Стихове за Доли”, „Подземният вятър” (роман в стихове), „Личности и коне” (автобиографична повест), „Билет за надежда”, „Вечерни теменуги”, „Окована нежност”, „До следващия ден”, „Рецитал пред ангели” (сонетини), „Свята блудница”, „Свирепо пълнолуние” (сонетини), „Чудовището и малката изкусителка” (роман), „Шепот на трева”,„Подземният вятър”, „Майка майчице“и др.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.