13-годишният Ники ще свири в "Мюзикферайн"

Металната зала "Мюзикферайн" във Виена очаква изпълнението на 13-годишния пианист Николай Димитров от Националното училище по изкуствата в Русе, съобщиха негови близки. Той е единственият българин, поканен зa концерта на лауреатите на 12 септември т.г. в австрийската столица.

Възпитаникът на преподавателката Даниела Кюркчиева е избран от журито да изпълни Етюд номер 5 от Шопен след спечелената първа награда на международния конкурс Grand Prize Virtuoso-Vienna в категория Intermidiate /13-15 г./. Талантливото русенче е изпреварило в много силна конкуренция инструменталисти от цял свят.

Преди месеци Николай завоюва първа награда в лондонското издание на същия конкурс, която му позволи да свири в "Роял Албърт Хол". Така за по-малко от година обещаващият пианист стъпва на три световни сцени. През ноември м.г. той покори "Карнеги Хол" в Ню Йорк, а през март т.г. взриви и лондонската "Роял Албърт Хол". Сега остава да плени публиката в "Мюзикферайн" във Виена.

13-годишният виртуоз е удостоен с годишната стипендия на "Ротари клуб" в Русе за талантливи деца. Ученикът е номиниран и от фондация "Димитър Бербатов" за Клуб 2014 на успелите българчета.

На Grand Prize Virtuoso-Vienna е отличена и сценичната партньорка на Николай - Йоана Делимаркова, която е получила поощрителна награда.
Снимка личен архив

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица