Хлебопроизводители: Категорични сме, че ще има увеличаване на цените на всички стоки и услуги с новите цени на тока

Голямата заблуда е, че се запазват цените на тока за битовия потребител, защото цените на храните ще започнат да вървят нагоре. Това каза пред „Фокус” председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България – Марияна Кукушева.

„Категорично ги подкрепяме нашите колеги. Днешната пресконференция беше абсолютно силна и актуализира четирите опорни точки, които ни обединяват. Категорични сме, че ще има увеличаване на цените на всички стоки и услуги. В България поради нашата бедност сме съсредоточили погледа си най-вече в потребителската кошница, най-вече касаеща храните от първа необходимост. Ще ограничим износа на България, който е един от най-важните компоненти за развитие на икономиката на страната. Това ще доведе до корекция на цените, драстична, непредвидима и необяснима”, коментира Кукушева. По думите й това ще доведе до затваряне на работни места, ще увеличи сивият сектор и ще има категоричен спад в конкурентоспособността.

„Много лесно се губят пазари, а в случая България ще загуби пазар за своите изделия, поради невъзможност да поеме българския бизнес това драстично увеличение на тока за своя сметка. Няма външен наш партньор, било на хранителни или нехранителни стоки, който да приеме да бъде коригирана цената на доставената продукция и той да бъде съпричастен с това”, каза още тя. Според нея на фона на тежката ситуация на българското поле, по-малка реколта, слабият туристически сезон, на отзвука от проблемите на съседна Гърция, на все по-свитото потребление, все по-застаряващо население, липсата на работна ръка, на увеличаващия се сив сектор - е необяснимо с кой акъл и кой се съгласил това безумно решение да стане факт.

„Категорично заставаме зад искането на работодателските организации да се поиска оставката на г-н Иванов, както да се преразгледа поведението на всеки член на комисията. Не забравяйте, че те са представители на политически и бизнес интереси. Тяхната дейност по никакъв начин не бива да остава анонимна. Те са високо платени от всички нас данъкоплатци”, посочи още Марияна Кукушева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес