Жената на Клуни спасява сина на Кадафи от разстрел в последния момент

Красивата правозащитничка и холивудска съпруга Амал Клуни и нейни колеги поеха защитата на сина на либийския лидер Муамар Кадафи – Сейф ал Ислам, който беше осъди на смърт. В последния момент те отчаяно се борят да отменят изпълнението на смъртната присъда на Ислам и бившия шеф на разузнаването на Либия Абдула ал Сенуси, съобщава „Дейли Мейл”.

Съпругата на Джордж Клуни настоява за процес срещу Кадафи-младши и Сенуси в Международния съд в Хага. Тя води люта битка делото на Сенуси да се гледа в Международния наказателен съд, където няма смъртно наказание.

От адвокатската й кантора в Лондон заявиха, че делото в Либия е било пародия на правосъдие и призоваха ООН да отмени изпълнението на присъдите. Кадафи и Сенуси бяха осъдени на смърт чрез разстрел заради престъпления, извършени по време на размириците през 2011 година, когато полк. Кадафи беше свален от власт и убит.

Говорителят на адвокатската кантора Бен Емерсън обясни, че г-жа Клуни е един от тримата адвокати, които се заемат със случая на Сенуси. Колегата й Джон Джоунс пък ще работи по делото на Сейф ал Ислам. Според Емерсън, двата случая са тясно свързани поради факта, че и при двете дела либийският съд не е успял да осигури справедлив процес. Той се оплака и че на адвокатите не им е разрешено да се срещнат със Сенуси.

По думите на Емерсън, нивото на правосъдие в Либия е най-ниското, което човек може да си представи. „Призоваваме Съвета за сигурност и цялата международна общност да сложат край на тази пагубна несправедливост и да се предприемат стъпки за сваляне на смъртните присъди веднага и за отстояване на международните стандарти за човешки права”, заяви той.

В отделно изказване адвокатът на Сейф ал Ислам Джон Джоунс посочи: „Това е изцяло показен процес, фарс. Това дело изцяло се ръководи от военната власт”.

Кадафи-младши не се появи по време на делото, а преди това беше показан във видео връзка. Адвокатът му се оплака, че връзката е била осъществена само три пъти, оставяйки го в неведение как въври процесът. „Прокурорите в Триполи разчитат на самопризнания от обвиняемите, изтръгнати с мъчения. Това е обявено за незаконно от самото Министерство на правосъдието на Либия”, обясни Джоунс.

В списъка с известни клиенти на г-жа Клуни вече присъстват основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж и бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко. Сега Клуни твърди, че Абдула ал Сенуси трябва да бъде съден за престъпления срещу човечеството пред трибунала в Хага, който не може да постанови смъртно наказание, обясни неин говорител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят