Ракета земя-земя

Всяка година Ford пуска специално издание Mustang, което се продава на търг и средствата отиват за благотворителни цели. Най-новият екземпляр в тази акция е посветен на легендарната космическа програма Apollo.

“Една малка крачка за човека, един голям скок за човечеството”, казва на 21 юли 1969 г. Нийл Армстронг, първият човек на Луната. Американският австронавт е символ на мисиите Apollo, а специалният Mustang с черно-белия си лак силно напомня на неговата ракета носител Saturn V, която извежда капсулата в Космоса. Естествено, че върху колата е изобразено американското знаме и виждаме надпис USA. Основният цвят на каросерията е белият, комбиниран с черни детайли като покрива, капака на двигателя, решетката и джантите.
За база на необикновения автомобил служи новата генерация Mustang (която ще се продава и в България) с петлитров двигател V8. С компресорно пълнене Ford осигурява на пилота мощност 627 конски сили и максимален въртящ 732 Nm. Ракетата земя-земя лети върху 21-инчови джанти и хваща окото с пърформанс бодикит - преден спойлер, карбонов дифузьор, спирачни апарати Brembo и специална изпускателна система.
Надпис Apollo украсява спортните кожени седалки, а върху задната облегалка са извезани емблемите на всички мисии от космическата програма. Праговете са покрити с алуминиеви лайстни с името на модела. Нещо много специално е LED осветлението, което огрява в оранжев цвят пространството под автомобила. Така се симулират пламъците около топлинния щит на капсулата при навлизането в атмосферата за завръщането на Земята.
Парите от продажбата на уникалния Ford Mustang Apollo Edition са предвидени за организация, която насърчава младите хора да се занимават с авиация. В последните 8 години специалните модели на Ford са осигурили за каузата почти три милиона долара. Колекционерите смело наддават за тези безподобни автомобили, които с времето качват цената си.
За радост на европейците новият Mustang ще се продава и на Стария континент. Култовата американска спортна кола се предлага с високотехнологичен 4-цилиндров бензинов турбомотор EcoBoost с обем 2,3 л и мощност 310 конски сили. Върховото изпълнение е със същия 5-литров двигател V8 като на “космическия” модел, но без компресор и в ниво на мощност “само” 412 конски сили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили