Слаб оборот на фондовата борса

До 90 млн. лева се понижи търговския оборот на Българската фондова борса (БФБ), сочи междинния доклад за дейността на пазарния оператор за второто тримесечие на 2015 г. Това е спад от 43% или с 68 млн. лева спрямо първите 3 месеца на годината. На годишна база спадът е над 80 млн. лева.

Най-нисък е бил оборотът през юни - 26,4 млн. лева, а най-висок през май - 34,2 млн. лева. От БФБ посочват, че резултатът се дължи на понижението на оборота на всички финансови инструменти на родния пазар. Оборотът на акциите е спаднал с над 35%, а на акциите на дружествата със специална инвестиционна цел с 54%. При облигациите намалението е близо 56%. Увеличение с 50% на оборота е отчетено само при компенсаторните инструменти.

Тенденцията при броя сделки за второто тримесечие е същата, както и при оборота. Общият им брой намалява спрямо предходните три месеца с над 19% и достига 15 850. За сравнение през същия период на миналата година са били сключени 33 631 сделки. Според експертите тенденцията се дължи на слабата търговия с акции. За разглеждания период най-малко сделки са били сключени през юни – 5016, а най-много през април - 5704.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес