Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Токът скара премиера и бизнеса (обзор)

Поскъпването на тока за индустриалните предприятия предизвика конфликт между премиера Бойко Борисов и работодателските организации. Повод за задочната караница станаха предупрежденията на бизнеса, че скъпият ток ще повиши цените в магазините, ще предизвика съкращения, задържане и дори намаление на заплатите.

„Като беше ниска цената на тока, паднаха ли цените на основните хранителни продукти? Нищо няма да се вдигне, защото пазарът регулира цените“, каза по повод прогнозите на работодателите Борисов в Сливен, където посети консервна фабрика. Премиерът допълни, че в момента в бизнеса от оперативните програми „влизат милиарди левове“ и призова предприемачите да „устискат 2-3 години, докато нещата в енергетиката се нормализират“.

„Точно защото поевтиняха цените на тока, повече от година имаме дефлация“, контрира пред „Труд“ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. „Имаме 7-8% увеличение на заплатите, което е най-големият ръст в Европейския съюз. Това е ефект от намаляването на разходите за електрическа енергия. Затова може да се прогнозира, че сегашното поскъпване на тока ще доведе до обратния ефект – цените ще се качат, а доходите ще намалеят“, каза Велев в интервю за “Труд.

Борисов определи опасенията за скока в цените на основни стоки като „опорни точки“. „Защо не се вдигнаха всички тези хора, когато през 2013 г. теглиха 1 млрд. лв. кредит и го хвърлиха в реката? И сега трябва да плащам всяка година по 44 млн. лв. лихви! Къде бяха тогава всичките тези бизнесмени?“, възнегодува министър-председателят.

Борисов не обясни кой точно кредит има предвид, но вероятно става въпрос за заема, който Българският енергиен холдинг изтегли в края на 2013 г., за да покрива плащания по АЕЦ „Белене“. „Ще платим тъпотата да правим експеримент „Орешарски“. Ще платим, че Драгомир Стойнев е бил енергиен министър“, каза Борисов. „Ние денонощно работим, направили сме добър модел, поне хората да не плащат“, каза още премиерът.

Министър-председателят добави, че освен промените в Закона за енергетиката се вземат още мерки в сектора. Борисов добави, че ще се създаде ново звено с участието на прокурори, специалисти, включително и ДАНС, които да следят движението на фактурите, за да има контрол, за да няма надписаване на сметки за ток.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете