Васил Велев: Защитаваме икономиката, а шефът на КЕВР - тези, които грабят

- Г-н Велев, въпреки че бизнесът и синдикатите организирахте мащабен протест срещу поскъпването на тока, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не промени решението си и по-високите цени вече са факт. Какви мерки ще вземете оттук нататък, за да защитите индустрията?
- Имаме 4 основни искания. Първото е в първите дни, след като възстанови заседанията си, парламентът да обяви мораториум върху присъединяването на производители на електрическа енергия, които ползват преференции и продават продукцията си не по пазарни цени. Ще настояваме да се ревизира поправката в Закона за енергетиката, която дава възможност за присъединяване на ВЕИ-та на основата на оборска тор. Третото ни искане е да се изработи пътна карта за краткосрочни и средносрочни реформи в сектор “Енергетика”. Четвъртото ни искане е КЕВР да преразгледа решението си не в 3-месечен срок, както обяви председателят й Иван Иванов, а по-рано, като за целта се направят поправки в закона. Ако исканията ни не бъдат чути, през септември работодатели и синдикати ще организираме нови мащабни протести.

- С колко ще поскъпне в крайна сметка токът заради двойното увеличение на добавката “Задължение към обществото” за индустрията?
- Със 17,5% за предприятията, които са присъединени на високо напрежение. За тези, които са на ниско – с 13,5%.

- Какви ще са негативните последствия от поскъпването?
- При компаниите, които са на външните пазари, при всички случаи ще има натиск върху доходите и заетостта. Те не могат да прехвърлят увеличената цена на тока върху продукцията си, тъй като я продават на световните пазари. Принудени са да балансират разходите си с намаляване на разходите си за труд. Това ще доведе до забавяне на ръста на доходите, а някъде и до намаляване на заплати и съкращаване на персонал. Компаниите, които продават на вътрешния пазар, ще направят опит да компенсират по-високата цена, като увеличат цените на продукцията си. Това ще доведе до ръст на цените, който ще се усети до месец-два.

- Премиерът Бойко Борисов ви упрекна, че токът е поевтинявал многократно, а бизнесът нито веднъж не е понижил цените...
- Точно защото поевтиняха цените на тока, повече от година имаме дефлация. От друга страна, имаме 7-8% повишение на заплатите, което е най-големият ръст в Европейския съюз. Това е ефект от намаляването на разходите за електрическа енергия. Затова може да се прогнозира, че сегашното поскъпване на тока ще доведе до обратния ефект - цените ще се качат, а доходите ще намалеят.

- Председателят на КЕВР Иван Иванов ви обвини, че “защитавате корпоративни интереси по брутален и безпардонен начин” и за пореден път заяви, че добавката “Задължение към обществото” се плаща поравно между бизнеса и домакинствата. Вярно ли е това?
- Да, хвана ни. Даже ще назовем името на корпорацията, която защитаваме. Тя се нарича “Българска икономика” и в нея работят 1,8 млн. души. Но ние питаме - чии интереси защитава г-н Иванов? На тези, които крадат, разхищават и грабят и на които сега той казва: Спокойно, сметката е уредена, ще я плати българската индустрия. Вие си продължавайте постарому. Що се отнася до добавката - нека всеки читател да погледне сметката си за ток. Във фактурата има такси за дневна, нощна енергия, за присъединяване, за пренос, но няма ред, на който да пише ценова добавка “Задължение към обществото”. И още нещо. Ако е вярно, че досега населението е плащало 53 лв. добавка за всеки мегаватчас консумирана енергия, а сега ще плаща колкото бизнеса - 37,90 лв., излиза, че имаме намаление от 15,10 лв. Защо тогава токът за бита ще поевтинее само с 0,11%. Отнесено към цената на 1 мегават, който за населението струва средно 150 лв., поевтиняването ще е с 16 стотинки. Нима 16 стотинки и 15,10 лв. е едно и също? Според г-н Иванов - да. Виждате как той се оплита сам в своите лъжи.

- Каква е истината?
- Истината е, че населението не плаща такава добавка, а плаща по цена на дребно. Цената на дребно, по която домакинствата в ЕС плащат ел. енергията, е от 2,5 до 4 пъти по-висока от цената за индустрията. Просто защото разходите за снабдяването на 1000 домакинства са много по-големи, отколкото за 1 предприятие, което потребява колкото тях. Точно заради това има разлика в цените на едро и дребно. Казаното от г-н Иванов е груба манипулация и е опит за противопоставяне на населението и бизнеса.

- Кой има полза от това противопоставяне?
- Който краде. Това са незаконните производители на скъпа енергия, които всъщност са извън правото на Европейския съюз. Нито един от тях не е нотифициран, а получава недопустима държавна помощ. Държавата му доплаща, вземайки от всички нас, за това, че енергията му се продава над пазарните цени. Всички такива случаи в ЕС подлежат на нотификация. България още не е получила отговор от Европейската комисия дали американските централи, ВЕИ-тата и когенерациите получават недопустима държавна помощ. Отговорът би трябвало да е такъв, какъвто беше в Унгария и Полша - че централите се подпомагат от държавата и договорите с тях трябва да се развалят.

- Споменахте, че ще подадете сигнали до прокуратурата. Какво ще настоявате да разследва държавното обвинение?
- Временната анкетна комисия в парламента изнесе потресаващи данни как десетки фотоволтаични централи са присъединени в последния възможен час на 29 юни 2012 г. (петък), а повече от половин година след това не са произвели нищо. И за децата е ясно, че това е измама и фалшификация, че тези централи са построени много след тази дата, но са получили документ, че са присъединени, за да получат високите преференциални цени.

- Кои са най-важните решения, за да се реформира енергетиката?
- Освен решенията, които посочих в началото, е необходимо да се ограничи покупката на скъпа енергия, като се предоговорят или развалят договорите с американските централи и от ВЕИ-та, които са в нарушение на закона. Такива са половината от тях. По 15 обекта са приемани от ДНСК в един ден в цялата страна. Каква е тази хвърковата чета? Това може само с телепортиране да се постигне. Ясно е, че там има много измами и корупция. Всичко това трябва да бъде разследвано и тези, които са в нарушение, освен да понесат наказания, трябва да отидат на свободния пазар, а не енергията им да се изкупува по преференциални цени. Трябва да се въведе строг контрол и за когенерациите, където също има много нарушения. Многократно сме говорили и за неефективностите в държавната енергетика. Необходимо е търговете там да се провеждат по по-прозрачен начин както за доставки на материали, стоки и услуги, така и за продажба и износ на електроенергия. Най-важното е да заработи електроенергийната борса и всички производители да продават там.

Нашият гост

По образование председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев е магистър по автоматика от Техническия университет в София. Има магистърска степен и по корпоративно управление от Икономическия университет във Варна. Членува в бордовете на директорите на редица търговски дружества. Като зам.-председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество Велев участва активно в диалога между правителството, бизнеса и синдикатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта