Арменски духовници се борят за храма си в Търново

Арменски духовници се борят за стария си храм във Велико Търново. Днес от духовния център са запазени само неговите основите. Те обаче се оказват разположени върху частен имот, където има планове за строеж, разкри великотърновският адвокат Спаска Бенчева. По документи старата църква се оказва изчезнала – тя съществува в кадастралния план на Велико Търново от 1907 година, но липсва в картата от 1999 г. Тогава имотът, където се е намирало духовното средище, е актуван като общински и през 2008 г. попада в частни ръце след заменка.

До кметството вече са изпратени документи, с които Арменската апостолическа църква моли да се признае съществуването на храма и да не се вдига строеж. Общественици от старата столица припомнят, че над арменската църква има имот, който принадлежи на Преображенския манастир и предлагат върху двата терена да се създаде общ културен комлекс.

Адвокат Бенчева разказа, че след като теренът става частна собственост, в него започва да се копае. Тогава се разкриват останки от църквата с над 20 погребения. Бившият Национален институт за паметниците на културата спира дейността, а на място идват археолози. Екипът на доц. Хитко Вачев действително установява наличието на стар храм, който впоследствие археологът описва в книга. Цървката е била дървена, а първите сведения за нея са от 1685 г. Съществува до XIX век и се наричала „Успение на Света Богородица”. Преди да стане арменска, тя е била използвана от католиците и е принадлежала към Дубровнишката колония.

Че частният имот е бил стар храм, доказват и други документи – турско съдебно решение от 1753 година, първият кадастър на Велико Търново от 1907 г. и първият търновски пътеводител от 1893 г.

Частните инвеститори също искат да запазят археологичеката находка, а в тази насока е и издадено от Националния институт за паметниците на културата /днешен Институт за недвижимо културно наследство/ предписание. Дори на мястото да се вдигне сграда, в приземните й етажи ще бъдат експонирани както останките от арменския храм, така и разкритите погребения. Подобни компромисни решения вече има в София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони