Кирил Домусчиев: Целта е ясна!

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „140 години от Освобождението на България“

Осъдиха условно похотлив дядка, блудствал с непълнолетно момиче от Петрич

Станимир Стоилов: Случват се неща, които не ми харесват

Унгария иска от Брюксел половин милиард евро обезщетние за охраната на границите

8 години решетки за рецидивист, изнасилил жена на улицата

“Тоалетна” зад храст на столичния площад “Света Неделя”

ЧСИ отива на съд за кражба на над 320 000 лв. от длъжници

Разследват палеж на кучкарник на зоозащитници

“Воля” реже Реформаторите и Бареков от избирателните комисии

Един от 10 българи вярва, че Истанбулската конвенция ще ограничи насилието върху жени 70% са срещу гей-браковете

Футболна България се прости с Георги Марков

Условна присъда за педофил, посегнал на 12-годишно момче

Община Разлог е първата община в България, която успешно интегрира регистъра на услуги, с което заслужи адмирации от Министерски съвет

Takeaway.com придоби BGmenu

Арменски духовници се борят за храма си в Търново

Арменски духовници се борят за стария си храм във Велико Търново. Днес от духовния център са запазени само неговите основите. Те обаче се оказват разположени върху частен имот, където има планове за строеж, разкри великотърновският адвокат Спаска Бенчева. По документи старата църква се оказва изчезнала – тя съществува в кадастралния план на Велико Търново от 1907 година, но липсва в картата от 1999 г. Тогава имотът, където се е намирало духовното средище, е актуван като общински и през 2008 г. попада в частни ръце след заменка.

До кметството вече са изпратени документи, с които Арменската апостолическа църква моли да се признае съществуването на храма и да не се вдига строеж. Общественици от старата столица припомнят, че над арменската църква има имот, който принадлежи на Преображенския манастир и предлагат върху двата терена да се създаде общ културен комлекс.

Адвокат Бенчева разказа, че след като теренът става частна собственост, в него започва да се копае. Тогава се разкриват останки от църквата с над 20 погребения. Бившият Национален институт за паметниците на културата спира дейността, а на място идват археолози. Екипът на доц. Хитко Вачев действително установява наличието на стар храм, който впоследствие археологът описва в книга. Цървката е била дървена, а първите сведения за нея са от 1685 г. Съществува до XIX век и се наричала „Успение на Света Богородица”. Преди да стане арменска, тя е била използвана от католиците и е принадлежала към Дубровнишката колония.

Че частният имот е бил стар храм, доказват и други документи – турско съдебно решение от 1753 година, първият кадастър на Велико Търново от 1907 г. и първият търновски пътеводител от 1893 г.

Частните инвеститори също искат да запазят археологичеката находка, а в тази насока е и издадено от Националния институт за паметниците на културата /днешен Институт за недвижимо културно наследство/ предписание. Дори на мястото да се вдигне сграда, в приземните й етажи ще бъдат експонирани както останките от арменския храм, така и разкритите погребения. Подобни компромисни решения вече има в София.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.