10-годишно момче обърка нафталин със захар

10-годишно момченце от Благоевград обърка нафталин със захар, погълна от препарата и попадна в Спешен център. Нелепият инцидент станал около 19,30 часа, съобщава struma.bg.

Марти видял пакетчето, решил, че е захар, но още при първото преглъщане на малкото топче усетил тежък и неприятния вкус. Благодарение на бързата реакция на бащата е предизвикано повръщане и незабавно е потърсена лекарска помощ. Интоксикацията на организма е овладяна в спешно отделение на благоевградската болница, направена е промивка и след стабилизиране на състоянието му пострадалото дете е освободено.

От МБАЛ - Благоевград поясниха, че адекватната реакция на родителя е била изключително важна в случая, защото поглъщането на нафталин може да доведе до парене и сериозно изгаряне. Попадането в очите също е рисково.

В търговските мрежи се продават опаковки с нафталин, които на външен вид приличат на таблетки с бонбони и наистина може да се объркат дори и от възрастен човек, препаратът се разпознава по специфичната миризма.

Само преди ден в болницата е обслужено и 3-годишно момиченце, което налапало капсула от перилен препарат. Майката реагирала своевременно и до сериозно последствия с натравяне не се стигнало. След промивки на стомаха детето е освободено.

Преди седмица в реанимация на МБАЛ - Благоевград бе прието 2-годишно момченце с интоксикация, след като погълнало препарат за чистене на печки. Тогава бяха засегнати хранопроводът и устната кухина на детето.

Медиците предупреждават препаратите и опасни вещества да се съхраняват на недостъпно за децата място, ако все пак се стигне до инцидент, опитайте се да предизвикате повръщане и незабавно се свържете с лекар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони