Руснаци отдават имотите си в България на туристи, хотелиерите роптаят

Предприемчиви руснаци намериха начин да спечелят от българските си имоти по морето, като започнаха да ги отдават под наем на свои сънародници, пише "Монитор". Апартаментите им се препълнени с гостуващи фамилии, които пристигат с ключове за жилищата от чужбина. След десетина дни отпочиналите „роднини” на собствениците си отиват и на тяхно място пристигат други.

Стройната организация е създадена още в Русия, във форуми и социални мрежи се сключват сделките между притежателя на имота и бъдещите гости. Парите се дават срещу ключ от жилището. Бизнесът със собствени жилища по нашето Черноморие върви с пълна сила в момента, собствениците привличат клиенти с мотото „по-евтини от хотелите, по-сигурни от туроператорите”.

Проверка показа, че апартамент от 124 кв.м се предлага за 1200 евро месечно. За по-малък престой дневният наем през август и юли е 50 евро, което е буквално символично заплащане, ако в жилището, което е с две спални, две бани и големи общи помещения влезе семейство с две – три деца. Гарсониерите твърдо вървят по 500 евро месечно, време, в което може да се завъртят на почивка три смени по десет дни.

Заради туризма по руските апартаменти плажовете във Варна и близките курорти са пълни с братушки, а хотелиерите се оплакват от липсата на руски гости. Те дори им завиждат за оборотите и ги обвиняват, че не си плащали туристическия и данъка за упражняваната хотелиерска дейност.

Доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара коментира обаче, не трябва да се забравя, че тези, които са си купили жилища в апартхотелите в туристическите комплекси, са дали накуп по 100 хиляди евро, като са си платили и данъка. Освен това, плащат целогодишно данък сгради, за поддръжката им и за инфраструктурата около тях.

Ако се направи сметка при една нощувка от 50 евро на Златните например, излиза, че с покупката на жилище, собствениците са си платили предварително 2000 нощувки. Ако приемем, че идват на почивка у нас за по една седмица, както правят обикновено повечето от тях, излиза, че за инвестираните пари ще са на сметка след 300 лета.

През останалото време, когато не ги ползват, жилищата трябва ли да стоят празни, пита експертът. Той посочва, че навсякъде по света предприемчиви и богати собственици на имоти ги дават под наем, когато не ги ползват. Нека хотелиерите не търсят причини за липсата на туристи тук и там, а да си оправят маркетинга и да ги привлекат при себе си, препоръча доц. Маринов.

Сериозен проблем пред руснаците, почиващи индивидуално у нас това лято, са орязаните чартърни полети от Русия до Летище Варна. Заради липсата на свободни места в самолетите, по-заможни руски семейства си поръчвали индивидуални гидове за ваканцията си по Северното Черноморие. Самите руснаци кацат на летището в Букурещ и от там нашите хора ги извозват с коли до нашето море, каза още браншовикът. Спадът на руски авиопътници до Варна за първите 6 месеца на тази година е 41%, но отливът на този пазар за целия сезон ще е доста по-малък, прогнозират от бранша.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини