Валери Симеонов: Политици и техни близки въртят далавери в енергетиката

Политици въртят далавери в енергетиката. Имена им лъснаха при разкритие на Анкетната комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката. Те или техни близки са се „облажили“ порядъчно. Това каза съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов в „Добро утро, България!“ по ТВ7.

Най-фрапиращото нещо бе, че няма сектор в енергетиката, в който да не се е крало и то много здраво. Това бе установено и при проверката на американските централи. Има и такива дивотии като ВЕИ-та, които са присъединени, а въобще не съществуват, не са построени, нямат никакви строителни книжа, допълни Симеонов.

Той разкри, че Иво Прокопиев има стотици ВЕИ-та, които са били изградени по времето, когато са се правили най-големите далавери. „Най-голямото му ВЕИ е присъединено с двойно по-голяма мощност от посочената в строителните документи. Това честен човек ще го направи ли? Той съвсем не е чист“, заяви Симеонов.

Той уточни, че всичките фирми на Прокопиев са претърпели "странни метаморфози". В началото името му е фигурирало във всички, но постепенно и по незнайни причини то е заличено и накрая собственик на мощностите се оказва неговата секретарка, обясни Симеонов.

Бившата шефка на Комисията за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова също е сред тези, които според депутата, е замесена в далаверите. Тя с писмо е изопачила законови разпоредби и е дала възможност за злоупотреби за 52 млн. лв., с които да се облагодетелстват ЕРП-тата, обяснява Симеонов.

Той добавя, че американските централи са злоупотребявали още с първоначалната си инвестиция. Те са представили завишени стойности на вложените средства, за да могат по този начин да си осигурят висока цена на тока, който да се изкупува от тях за целия 15-годишен период. За толкова време са им договорите, уточнява патриотът.

„Държавата е имала неблагоразумието по времето на Иван Костов да ги сключи. Не е по-различна ситуацията и с ВЕИ-тата, които са поставени в привилегировано положение. Изкупуват им тока на висока цена, без някой да гледа дали са правени с европейски средства, не са проверявани дори документите им за присъединяване. Има дори ВЕИ-та, които уж са присъединени, а всъщност не съществуват.

И при някои от мощностите на Ковачки има едно лудо крадене. Цените са завишени. Доказали са огромни разходи, които реално не са правили. Сериозни нарушения има и във ВЕЦ-овете. Хванаха един, който е правен от зетя на бившия областен управител на София Олимпи Кътев. ВЕЦ-овете са надписвали енергия с фактури, а никой не ги е проверявал“, заяви Валери Симеонов. Той съобщи, че сред политиците, които са въртели далавери в енергетиката, са Рамадан Аталай от ДПС, има и съдии, замесени в кражбите.

Според него, са големи и злоупотребите в ЕРП-тата. „Те са свързани със завишаването на т. нар. външни разходи. Постигнали са си невероятни условия. Не знам с какви очи Иван Иванов и хората, които са свързани с покупката и реализацията на електроенергия, обясняват, че нямало как и че цената трябвало да се вдигне. Много са кражбите и в държавните енергийни предприятия“, подчерта Симеонов.

„Трябва да променяме пак законите. Законът за енергетиката бе натъпкан с лобистки текстове в последната минута. Делян Добрев набута текст за една година аванс за изграждане на нови ВЕИ-та, които работят с биомаса. Това не бе предвидено в първоначалния вариант, но го предложи в законопроекта по разпореждане „свише“. Тази седмица ще заведем в прокуратурата сигналите за нарушенията, които до момента сме установили“, каза още Валери Симеонов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини